Seceta persistă, iar fermierii atrag atenția: au fost afectate 2,5 milioane de hectare, ceea ce înseamnă 40% din culturile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui. Asociațiile fermierilor spun că pierderile vor trece de 1,5 miliarde de euro – peste cât estimase ministrul Agriculturii.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Nicu Vasile: „Discutăm de peste șapte milioane de hectare de teren arabil expus secetei”
„Discutăm de agricultură și de aceste schimbări climatice, e clar că vom asista în următorii zece ani la o încălzire globală mai accentuată. De ce asigurare pe șapte milioane de hectare? România dispune de 14 milioane de hectare agricol – 9,7 milioane arabil – dintre care, datorită climatului temperat-continental discutăm de peste șapte milioane de hectare de teren arabil expus secetei”, a spus președintele LAPAR, Nicu Vasile, în cadrul conferinței „România inteligentă”.
Peste 248.000 de fermieri au probleme economice – estimează asociațiile din domeniu.
Guvernul a anunțat o serie de ajutoare în bani – plăți directe pentru fiecare hectar calamitat, dar și sprijin din partea băncilor.
În perioada următoare, se va negocia cu reprezentanții băncilor o amânare a ratelor luate de agicultori prin programul „Creditul fermierului”.
Preşedintele LAPAR, Nicu Vasile: Peste 248.000 de fermieri au probleme financiare în clipa de față
„Legat de schimbările climatice, agricultura României trece prin mari probleme economice. Avem peste 248.000 de fermieri care au probleme financiare în clipa de față”, a precizat președintele LAPAR.
Sursa foto: Shutterstock