În jurul cultului personalității cuplului Ceaușescu a existat o întreagă industrie.
Obsesia lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu pentru propria imagine a atins cote greu de imaginat în ziua de astăzi.
În afară de portretele pe care le vedeam peste tot – în manuale, în sălile de clasă sau în birouri – județele și fabricile se întreceau să le facă tovarășului și tovarășei tot felul de cadouri.
Așa s-a ajuns la un număr impresionant de obiecte dedicate celor doi.
Așa a ajuns să se facă un tractor care avea pe el chipul lui Nicolae Ceaușescu sau un tablou în care zeci de perechi de ciorapi îi alcătuiau portretul.
Timp de aproape 20 de ani, Muzeul Național de Istorie a României a găzduit o expoziție imensă care era dedicată familiei ceușescu. Omagiala.
Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu numeau Muzeul de Istorie muzeul nostru, având în vedere că acesta, practic, le era dedicat.
Până unde mergea cultul personalității familiei Ceaușescu? – aflăm din reportajul realizat de Liliana Nicolae.
Timp de aproape 20 de ani, Muzeul Național de Istorie a României a găzduit o expoziție imensă care era dedicată familiei ceușescu. Omagiala.
Expoziția se întinde pe 2.500 de metri pătrați și cuprindea 10 săli. Puteau fi văzute acolo peste 10.000 de obiecte care au aparținut familiei Ceaușescu. De la tablouri, la cadouri primite din întreaga țară și din întreaga lume ( unele aveau chipul cuplului Ceaușescu pe ele), la medaliile și cărțile publicate de cei doi.
O categorie aparte era dedicată portretelor lui Nicolae și Elena Ceaușescu.
Câteva dintre cele mai cunoscute și mai mari (acopereau un perete întreg!) aparțin lui Sabin Bălașa.
Multe tablouri sunt caricaturizate, penibile în încercarea de a-l arăta pe toverășul mai tânăr și mai frumos, iar unii artiști au refuzat să semneze picturile.
Tablourile de mai jos se află în custodia Muzeului Național de Istorie a României.
Foto: comunismulinromania.ro