Confidenţialitate

Culisele reportajului Recorder de la Apele Române. Interviu cu Alex Nedea | VIDEO

Alex Nedea, realizatorul investigației Recorder despre numirile politice de la Apele Române, stă de vorbă cu Mona Nicolici , la Misiunea Verde, despre cum a fost realizat cel mai recent material din serie, dacă au urmat presiuni după viralizarea reportajului și de ce directorul care a ajutat la semnalarea abuzurilor din instituție rămâne de luni fără serviciu.

„La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași.

Acesta se recomandă subordonaților ca un animal politic care va ajunge cel puțin ministru și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași.

Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații.

Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre acest fenomen, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești”, notau jurnaliștii recorder.ro.

Reportajul despre politizarea Apelor Române, realizat de jurnaliștii Recorder.ro, s-a viralizat rapid și a trezit reacții la nivel înalt.

”Interviul de angajare” din reportaj a influențat chiar și căutările pe Google, în România. Căutările pe Google pentru „aria unui triunghi” și „cum se determină malul drept și malul stâng” sunt în creștere de la începutul acestei săptămâni, după ce Recorder a prezentat discuția de la angajare a unui șef cu un inginer care urma să lucreze la un dispecerat, loc în care ar trebui să gestioneze situații de urgență care apar în județe grav afectate de inundații în ultimii ani.

Un element important în determinarea malurilor drept și stâng ale râului ar fi stabilirea direcției de curgere a apei. La fel ca în cazul „ariei triunghiului”, răspunsurile se află în anii de școală generală.

Simona Iancu, inginer la Serviciul Situații de Urgență-Inundații, a ajuns angajată fără concurs, prin detașare, la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad .

Ea știe să lucreze „pdf” pe calculator și este pusă în încurcătură de întrebări elementare de chimie, deși a absolvit o facultate de profil.Mărturisește și că nu a citit Legea Apelor, dar are probleme și în a spune ce este „debitul” sau de a face calcule necesare în activitatea pe care ar trebui să o aibă zilnic.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a reacționat, la Europa FM, după scandalul de la Apele Române. Invitat miercuri de Tudor Mușat în emisiunea Piața Victoriei, Barna Tánczos a declarat că lucrurile se vor schimba la Apele Române:  „Un lucru este cert, la Apele Române lucrurile trebuie să se schimbe și să lucreze la această instituție doar profesioniși. Nu pot să accept în niciun caz ca o persoană care nu a a vut nicio tangență cu o asemenea instituție, un asemenea domeniu, să ajungă să fie interfața mai ales la o instituție unde sunt situații de criză.”

La dezvăluirile privind politizarea activității de la Apele Române a reacționat și premierul Florin Cîțu.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Minstrului să investigheze situația de la Apele Române. În mandatul meu, așa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competență și transparență”, a scris Florin Cîțu, pe pagina de Facebook.

Între timp, Direcția Națională Anticorupție a deschis dosar penal pe tema angajărilor politice la Apele Române, după ce, luni, jurnaliștii de la Recorder au scris că și la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, unde este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași, a fost angajată o fostă chelneriță.