INGREDIENTE
8 căpăţâni de usturoi
2 cepe zdravene
1 căpăţână de ţelină
4 cartofi
O nucă de unt
Smântână
Cimbrişor pentru aromă
Ulei extravirgin
Piper
Roşii uscate (pentru decorat)
PREPARARE
Într-o oală se fierb ţelina, cartofii şi ceapa. Usturoiul se adaugă abia când acestea au fost fierte şi se clocoteşte numai vreo 5-6 minute. Se adaugă şi firele de cimbrişor şi sarea tot acum.
După ce s-au fiert, se pasează totul cu pimerul/blenderul împreună cu nuca de unt.
Se adaugă smântâna. ATENŢIE! Smântâna se temperează înainte ca să nu se brânzească (într-un recipient se pune smântâna şi se adaugă câte un pic din compoziţia fierbinte şi se amestecă pentru a ridica temperatura amestecului).
Se adaugă smântâna temperată şi se încălzeşte.
În castronaş se pune supa care se decorează cu roşii uscate, frunze de cimbrişor, un praf de piper şi câţiva stropi de ulei.
Se mănâncă cu pâine prăjită.