Confidenţialitate

Culesul de scoici și rapane din Marea Neagră, suspendat după ce analizele au arătat că în apa mării sunt specii de alge potențial toxice | AUDIO | GALERIE FOTO

Este alertă pe litoral. Autoritățile sanitar veterinare au suspendat culesul de scoici și rapane din Marea Neagră, după ce buletinele de analiză au arătat că în apa mării sunt specii de alge potențial toxice. Pescarii se tem de faliment. La fel ca și patronii de cherhanale, susțin că ar fi trebuit analiză carnea de scoică și nu nivelul toxinelor din apă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recoltarea de midii și rapane a fost suspendată în Marea Neagră în sectoarele Mamaia, Agigea și Mangalia. Probele de apă de mare au arătat valori peste normal de toxicitate la anumite alge cu care se hrănesc scoicile.

„Nu, nu este vorba de o contaminare a apei. Acest fitoplancton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea că am avea biotoxină în moluscă”, a subliniat directorul adjunct al DSV Constanța, Corina Ivanciu.

Imediat după anunțarea interdicției, inspectorii ANPA au intensificat controalele pe mare. Scoicile care se hrănesc cu alge toxice pot afecta sănătatea consumatorilor.

Sorin Mănăilă, managerul unui cherhanale din Mamaia speră ca interdicția DSV să fie ridicată cat mai repede: „Pescarii, în curând vor intra în faliment. Noi ne-am reorientat și cumpărăm din Bulgaria, din Grecia și din Italia”.

Suspendarea recoltării midiilor și rapanelor la noi este o decizie neînțeleasă de biologii marini.

Răzvan Popescu, studiază de ani de zile Marea Neagră: „Parte dintre aceste alge, da, pot secreta ele ficotoxine, care în Marea Neagră nu au ajuns niciodată la niște niveluri periculoase. Nu avem alge eminamente toxice”.

La această oră nu se știe dacă scoicile și rapanele sunt periculoase pentru consum. Concluziile vor fi trase abia după ce laboratorul ANSVSA de la București, aflat în renovare, va redeveni funcțional.

Sursa foto: Arhivă

Citește și: OMS: Primul deces uman cauzat de gripa aviară de tip H5N2 a fost înregistrat în Mexic. Victima prezenta complicații de sănătate anterioare | AUDIO