In cele mai multe cazuri, frica pe care o simtim fata de stomatolog este de fapt un mecanism de aparare numit deplasare – atunci cand o emotie legata de o imagine sau o intamplare anume nu mai poate fi suportata de persoana in cauza, aceasta, fara sa-si dea seama, deplaseaza emotia (frica, nelinistea, teama, etc.) pe o alta situatie, in cazul nostru pe stomatolog. Problema comporta diferite aspecte pentru ca oamenii sunt diferiti si deosebiti. Prin urmare, pentru fiecare persoana, frica de stomatolog poate fi o emotie deplasata pe:
- durere (in cele mai frecvente cazuri) atunci cand nu exista o experienta personala in trecut;
- mirosul specific din cabinet;
- zgomotul produs de instrumentele rotative;
- aparatura si instrumentar medical (scaunul stomatologic, seringi, ace, masti de protectie);
- vestimentatie profesionala (numita si teama halatelor albe);
- apropierea medicului de pacient implica invadarea spatiului intim personal, deoarece gura si buzele apartin celor mai intime parti ale corpului.
Astfel, unii pacienti relateaza despre teama lor descriind-o ca o stare de claustrofobie, de sufocare, de imobilizare pe scaunul stomatologic insotita chiar de imposibilitatea de a respira.
Ar fi indicat ca persoanele care simt frica de orice obiect din cabinet sa se intrebe: ‘Ce simt acum?’ Cand identifica emotia asa cum se manifesta ea pentru fiecare, urmeaza o alta intrebare: ‘Cand am mai simtit asa? Fata de cine am mai simtit asa?’ In acel moment pacientul va intelege ca frica initiala de stomatolog avea la baza o intamplare sau o situatie traita cu mult timp in urma si care era prezenta in acel moment deplasat pe situatia din cabinet.
In urma studiilor personale efectuate, am observat faptul ca cea mai mare frica este aceea de durere si anume ca din 50 de pacienti care intra in cabinet, doar 1-2 sunt cei care au nevoie doar de un control stomatologic de rutina, ceilalti fiind nevoiti sa vina datorita unor disconforturi sau dureri si atunci, la frica de baza se suprapune si factorul dureros.
Teama de durere poate avea la baza si o experienta anterioara neplacuta, chiar traumatizanta, in functie de primele tratamente stomatologice efectuate in copilarie si de eventualul esec al acestora, fiind perceputa ca o teama de necunoscut (Oare ce o sa mi se intample? O sa ma doara?). Personalitatea medicului si modul de abordare al pacientului au o importanta covarsitoare in controlarea fricii acestuia. Pentru unii dintre ei vizita la stomatolog implica particularitati specifice, cum ar fi sentimente de vinovatie deoarece pacientii presupun ca sunt in mare parte raspunzatori de propria lor suferinta, uneori ei prezentandu-si dinainte reprosurile privind neglijenta dintilor.
O alta categorie de pacienti care nu trebuie uitata o reprezinta copiii, pentru care de regula tratamentul dentar este un stres, deoarece ei au tendinta sa exagereze problemele si spaimele proprii. Se simt intr-o situatie in care sunt impinsi impotriva vointei lor si careia nu-i pot opune rezistenta fara sa fie pedepsiti. Experienta a aratat faptul ca tratamentul dentar ulterior este mult usurat daca unul din parinti aduce copilul la cabinet pentru alt motiv (exemplul personal al parintelui pentru un consult de rutina) obisnuindu-l astfel cu mediul de acolo fara a face asocieri dureroase, iar copilul va avea tendinta sa copieze comportamentul. Din aceasta cauza, comportamentul parintilor sau al persoanelor care insotesc copilul este foarte important deoarece nervozitatea, nesiguranta sau starea de agitatie a acestora este transmisa copilului cand de fapt acesta are nevoie de sprijin si intelegere.
Avand in vedere aceste observatii putem spune ca educatia in ceea ce priveste sanatatea in general si cea dentara in special, de la alimentatie, igiena si pana la controlul periodic la specialist preintampina afectiuni grave ale dintilor. Mergand regulat la medicul stomatolog, se evita durerea, iar ingrijirea dentara va ajunge un obicei normal din viata voastra si astfel se castiga controlul asupra temerilor nefondate.
V-ar ajuta foarte mult ca in momentul in care intrati intr-un cabinet stomatologic de voie sau de nevoie sa puneti in cuvinte emotiile pe care le simtiti, inclusiv frica. Numai discutand temerile pe care le aveti, acestea se vor diminua, iar starea voastra se va imbunatati si datorita medicului care va asculta inca de la inceput si astfel se contribuie la alungarea nelinistii pe care o simtiti. Astfel va va castiga increderea, un aspect important pentru a obtine un tratament reusit.