Domnul Ștefan Taijti își așază dimineața pe caldarâm o mică boxă din care răsună muzica ce îi acompaniază vioara la care cântă dânsul. Este muzician, a absolvit Conservatorul la București și aproape în fiecare zi își găsește timp să vină pe stradă și să cânte pentru oamenii care trec pe lângă el. Nu o face pentru bani, vrea doar să vadă oameni zâmbind.
“Colaborez cu diferite orchestre, organizez concerte cu colaboratori, de exemplu am început o colaborare cu o mezzosoprană română, am dat foarte multe concerte împreună, și în Brazilia am cântat împreună, și aici în țară. Fac orchestrații, scriu muzică, pot să predau și lecții de vioară, sunt și dirijor”, spune violonistul.
S-a născut în Maramureș și de mic era fascinat de sunetele viorii la care cânta tatăl său. Viața l-a purtat pe domnul Taijti prin multe țări din Europa, Germania și Spania i-au rămas acestuia în minte. A ajuns chiar și în Brazilia.
Peste tot a cântat și a observat artiștii care cântau pe străzi. Acum, vrea să își continue studiile cu un doctorat despre impactul pe care muzica stradală îl are asupra oamenilor.
Cum reacționează oamenii?
Oamenii trec pe lângă muzician, câțiva dintre ei îi zâmbesc, unii îi oferă bani în cutia pe care o are lângă el. Într-una din zilele în care am stat de vorbă, a primit chiar și un bon de masă.
Persoana care i l-a oferit nu avea niciun ban, dar a ținut să îi ofere acel bon și să îi mulțumească domnului Taijti pentru muzică.
În altă zi, pe când cânta în Piața Victoriei, un domn i-a povestit muzicianului că soția sa este însărcinată și că au observat faptul că bebelușului îi place muzica. L-a întrebat daca poate veni acasă la ei pentru a cânta câteva piese. Muzicianul a acceptat și spune că au fost momente emoționante, când bebelușul a reacționat la sunetul de vioară.
De altfel, Ștefan Taijti spune că cei mai sinceri spectatori ai săi sunt copiii.
“Ceea ce pe mine m-a impresionat cel mai mult este reacția copiilor. Probabil nu au nici griji, întotdeauna se opresc. Părinții vor să plece, dar ei trag înapoi. Și se opresc și părinții pentru copii. Copiii au o reacție extraordinară, sunt copii care dansează. Pe urmă, reacția câinilor. De multe ori căinii se opresc și nu lasă pe stăpân să plece, vor să asculte”, spune Ștefan Taijti.
Și mai observă ceva domnul Taijti : chiar și într-o dimineață mohorâtă, oamenii care se grăbesc spre birou ignorând de multe ori chiar și semaforul roșu reușesc să intre în starea transmisă de muzică.
Reportaj de Elena Blănaru: