Dacă suferi de diabet, glucometrul este ajutorul tău de nădejde în ținerea sub control a bolii pentru că reușești să afli care este nivelul zahărului din sânge.
Ce este, cum funcționează, la ce te poate ajuta și cum îl folosești corect discutăm în rândurile următoare.
Ce este glucometrul?
Glucometrul este un dispozitiv medical care te ajută să îți monitorizezi glicemia, scopul fiind acela de a putea să îți controlezi boala și de a acționa atunci când nivelul glucozei este prea scăzut sau prea ridicat.
Glucometrul conține un contor digital, un dispozitiv care înțeapă, benzi de testare cunoscute și sub denumirea de teste de glicemie și niște ace mici, numite lancete. Dispozitivul poate să aibă inclus și un jurnal în care notezi valorile pe care le indică acesta sau un USB pe care îl poți conecta la calculatorul tău și care îți este util pentru a descărca valorile și a avea acces la istoricul lor.
Cum funcționează?
Benzile de testare conțin o enzimă care este specifică glucozei și aceasta va avea o reacție atunci când intră în contact cu sângele, iar glucometrul va interpreta proba cu ajutorul tehnologiei electrochimice.
La ce ajută?
Testarea și monitorizarea glucozei din sânge este necesară dacă suferi de diabet de tip 1 și 2, diabet gestațional (dezvoltat în timpul sarcinii) sau diabet latent autoimun. Astfel, vei ști cum să ajustezi regimul alimentar, iar medicul va ști dacă este nevoie să îți adapteze sau nu tratamentul. De asemenea, utilizarea glocumetrului îți este de folos și pentru a observa cum se schimbă nivelul de glucoză atunci când ești strest sau când depui efort, pentru a reuși să îți dai seama care sunt situațiile în care crește nivelul glucozei, pentru a monitoriza efectele pastilelor prescrise de medic, dar și pentru a observa dacă atingi obiectivele tratamentului.
Cât de des trebuie să îl folosești?
Numărul de utilizări depinde de tipul de diabet de care suferi. Dacă te confrunți cu diabet gestațional sau cu diabet de tip 2, cel mai probabil va fi nevoie să faci între două și patru testări în fiecare zi. De regulă, vei face teste îniante de a lua masa și înainte de culcare. În cazul în care diabetul tău nu este tratat cu insulină, este foarte probabil să nu fii nevoit să te testezi zilnic. În cazul diabetului de tip 1, în schimb, va fi necesar să faci mai multe teste, între patru și zece pe zi. Explicația este aceea că atunci când suferi de diabet de tip 1, corpul tău nu reușește să producă suficientă insulină și testele efectuate cu ajutorul glucometrului te vor ajuta să afli dacă reușești să menții glicemia la un nivel optim. Astfel, se recomandă testarea înainte de mesele principale și de gustări, înainte de a merrge la somn și poate chiar și în timpul nopții, o dată. În cazul în care răcești sau faci schimbări în ceea ce privește obiceiurile tale de zi cu zi este posibil să fii nevoit să îți măsori mai des glicemia.
Cum folosești corect un glucometru?
Înainte de a-l folosi, asigură-te că ai citit și ai înțeles corect instrucțiunile de utilizare.
Urmează apoi pașii descriși mai jos:
- Spală-ți mâinile cu apă și săpun sau folosește șervețele cu alcool, în caz că nu ai acces la o chiuvetă
- Șterge-ți mâinile bine sau așteaptă să se usuce complet înainte de a utiliza glucometrul
- Deschide aparatul, verifică dacă afișează vreo eroare, apoi setează-l pe modul testare
- Scoate acul din casetă și introdu-l în aparat
- Scoate o bandă de test și poziționeaz-o în glucometru
- Setează adâncimea de înțepare potrivită pentru degetul tău
- Înțeapă vârful degetului și pune picătura de sânge pe banda de testare
- În scurt timp, glucometrul va afișa rezultatul
- Aruncă acul și banda de testare
Acum, că ai aflat mai multe, trebuie doar să respecți indicațiile medicului tău și să te asiguri că îți ții glicemia sub control.