Neonatologia poate fi considerată o subspecialitate a pediatriei și constă în asistența medicală a nou-născutului, mai ales în primele ore de viață.
Medicul neonatolog intervine în situații complexe, de risc înalt. El este cel care se află în sala de nașteri alături de obstetrician în cazul în care copilul vine pe lume prematur.
De asemenea, dacă în urma unor investigații efectuate în timpul sarcinii s-au identificat probleme ale fătului, neonatologul este cel care este pregătit să se confrunte cu acestea imediat după naștere. Are toate cunoștințele necesare pentru a diagnostica și a trata problemele respiratorii, infecțiile sau malformațiile posibile ale copilului. Este foarte important ca orice afecțiune să fie depistată la timp, fie prin analize de sânge, metode imagistice sau teste specifice, de screening. Sindroamele genetice, precum sindromul Down, pot fi recunoscute de medicul neonatolog care le va comunica părinților care sunt pașii de urmat.
Copiii născuți prematur nu se pot alimenta corespunzător, iar organele lor precum inima, plămânii, stomacul și chiar și pielea nu sunt îndeajuns de mature pentru a funcționa fără ajutor special. Neonatologul este cel care stabilește la început planul de nutriție astfel încât prematurul să depășească momentele critice.
Neonatologia presupune terapia intensivă a nou-născutului. Toți medicii neonatologi au cunoștințe de pediatrie, dobândite încă din stagiile din timpul rezidențiatului.
Dacă medicul ginecolog-obstetrician este cel care asigură nașterea copilului, neonatologul este cel care asigură adaptarea acestuia la noul mediu, rolurile celor doi fiind la fel de importante.