Cristian Tudor Popescu și Adriana Nedelea, au revenit în Piața Victoriei, la Europa FM, pentru a vorbi cu ascultătorii despre 1 Decembrie în pandemie.
Pandemia ne unește sau ne desparte? Ce ne unește de 1 Decembrie 2020 și ce ne desparte? Cristian Tudor Popescu:
„Această pandemie ne-a și apropiat, ne-a și depărtat. În ce stadiu de unire eram noi înainte de pandemie? Din punctul meu de vedere, eu nu sunt unit cu mulți dintre cetățenii acestei țări. Sunt cetățean, suntem români, dar eu cu mulți nu am niciun punct comun. Cred că sunt mai multe puncte comune între mine și un pește de acvariu decât între mine și Mache, Arhiepiscopul Teodosie, care tocmai ne-a spus să ne unim pe lumea cealaltă, (…) dar nu a vorbit în nume personal, a vorbit în numele tuturor credincioșilor, oare toți credincioșii sunt de acord cu ce a spus domnul Mache?”
Gazetarul spune că i s-a oferit, de-a lungul timpului, să candideze la alegerile prezindețiale, însă declară că a refuzat din două motive:
„Mi s-a făcut această propunere să candidez la președinție. Am spus că nu intru în așa ceva, pentru că știu prea bine ce trebuie făcut ca să câștigi, și doi, nu pot să spun: <<români vă iubesc>>, pentru că ar fi o minciună grosolană. Sunt dureros de mulți concetățeni pe care nu-i iubesc și nici ei pe mine.”
În schimb, atunci când vine vorba de chestiuni importante, trebuie să conviețuim, să fim capabili de o acțiune comună în folosul întregii țări, spune gazetarul:
„Unirea nu înseamnă hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română. Unirea nu se face în inimă, se face în rațiune și dreptate. Credința, mult mai puțin, credințe sunt multe și nu se poate stabili în acele momente o unitate. În schimb, rațiunea este una. (…) Credința nu a vindecat pe nimeni de COVID.”
Cristian Tudor Popescu a ajuns la concluzia că o singură urare este potrivită pentru români, de Ziua Națională:
„Națiune, fii deșteaptă și nu uita să fii și dreaptă. (…) Deșteaptă-te române înseamnă inteligență, rațiune.”
Gazetarul a vorbit și despre ce ne dezbină în această perioadă și mărturirește că avem de-a face cu un paradox:
„Ce ne dezbină acum nu ține numai de România, este un sfârșit al unui proces început în Renaștere, pe la 1.400, a continuat cu Epoca luminilor, sec XVIII, a continuat cu sec XIX, denumit Secolul Rațiunii. (…) Discursul logic a mers destul de adânc în mase, acum el se retrage din mase, în mod paradoxal, pentru că tehnologia a evoluat.”
Astfel, Cristian Tudor Popescu spune că ne întoarcem în trecut în ceea ce privește mentalitatea, cu toate că tehnologia nu a fost niciodată mai avansată ca acum:
„Ne întoarcem la un soi de gândire magică, adică <<nu-mi spune mie că logic, cu fapte, nu mă interesează>>. Este o gândire religioasă, pentru că, în religie, rațiunea nu are ce să caute.”
Cu ocazia Zilei Naționale, Cristian Tudor Popescu le-a făcut și o urare românilor:
„Să fie uniți în cuget pe cât pot și mai puțin în simțiri, fiecare simte în mod diferit. Fiecare om este unic, simțirile nu ne ajută pentru unire, ne ajută în schimb cugetul, rațiunea.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: