Confidenţialitate

CTP, la Piața Victoriei: Domnul Orban pleacă pentru ceea ce se numește în tenis “greșeli neforțate” | VIDEO

Cristian Tudor Popescu și Adriana Nedelea s-au reîntâlnit, la Piața Victoriei, pentru a discuta cu ascultătorii Europa FM despre  cea mai slabă prezență la vot la alegerile parlamentare după Revoluție.

Declarația președintelui Iohannis, de luni seară, este catalogată de Cristian Tudor Popescu drept una contradictorie:

„Este o contradicție logică, păi dacă dânsul afirmă că a sesizat nemulțumirea alegătorilor cu privire la persoana domniei sale, la partide, la clasa politică, atunci cum poate să vorbească de câștigurile realizate de PNL? USR e altă poveste și acolo avem un discurs al domnului Barna care e aproape la indigo cu al președintelui Iohannis. (…) Simțea nevoia să justifice intervențiile de-a dreptul obositoare și enervante în campania electorală, promovând PNL, a luat-o pe persoană fizică domnul președinte, în condițiile în care s-a înregistrat această înfrângere a PNL.”

Cu toate că Ludovic Orban și-a anunțat demsia din fruntea Guvernului, președintele Iohannis ar fi trebuit să facă acest anunț, a mai spus gazetarul, la Piața Victoriei:

„Trebuia să spună: potrivit procedurilor, premierul Orban mi-a prezentat la Palatul Cotroceni demisia. Nu a făcut-o pentru că nu vrea nici să se identifice cu persoana lui Orban, acum, dacă nu face asta, are în continuare de pierdut PNL, mai mult decât oricum, de câștigat nu are ce să câștige prin debarcarea lui Orban.”

Cât despre prezența mică la vot, Cristian Tudor Popescu spune că românii nu au ieșit într-un număr mai mare și din cauza pandemiei de coronavirus, însă vina o are și Guvernul, care nu a luat măsurile necesare pentru a menține numărul scăzut de infectări:

„Acești oameni nu au venit din teama de a nu se îmbolnăvi, aceste cifre ar fi putut să nu fie atât de urâte dacă ar fi avut curajul și nu și-ar fi subestimat electoratul PNL. Apoi nesiguranța, în loc să ia niște măsuri, decizii clare. Sunt o grămadă de greșeli făcute de domnul Orban, din păcatul trufiei, a considerat că toate acestea vor trece.”

După ce premierul Ludovic Orban a anunțat, oficial, că demisionează din funcția de premier, Cristian Tudor Popescu a comentat și declarația liderului PNL:

„Dacă ai făcut totul, de ce îți dai demisia? Dacă a spus domnul Iohannis că partidul a câștigat 5 procente din 2016 și până acum, atunci de ce îți dai demsia? Acum domnul Orban este demis, ca să fie foarte clar, n-am văzut un om politic care, în momentul demiterii sale, să vorbească despre greșeli. Domnul Orban pleacă pentru ceea ce se numește în tenis greșeli neforțate.”

Este greu de precizat în aceste momente cine ar putea fi soluția de premier din partea PNL, susține gazetarul, care adaugă că, în acest moment, nume precum Florin Cîțu sau Nicolae Ciucă nu ar reprezenta cea mai bună variantă pentru liberali:

„Florin Cîțu nu este o soluție de prim-ministru, cu toate că este un bun ministru de Finanțe, nu are datele unui premier. Nicolae Ciucă este o non-soluție, e militar, se ocupă cu armata, ar fi pus acolo ca să fie un premier, semnalul nu ar fi foarte bun. Atunci rămâne domnul Bolojan, domnul Bolojan ar putea fi premier, singura întrebare este dacă și-ar asuma așa ceva. Acum un an, s-a pus problema domnul Bolojan foarte serios, au avut loc tot felul de mișcări și a fost numit Orban. Acum, Bolojan să fie numit nu știu dacă va accepta, dar datele le are.”

Despre surpriza acestor alegeri parlamentare, respectiv trecerea pragului de 5% pentru AUR, Cristian Tudor Popescu spune că voturile acordate acestui partid pot fi catalogate drept o pedeapsă față de celelalte formațiuni politice:

„Eu am mai văzut asta, în anul 2000, nu era niciun fel de agitație, va fi din nou o concurență între Ion iliescu și Emil Constantinescu. Atunci, Corneliu Vadim Tudor a ajuns cu PRM-ul în turul doi, vedeam Parlamentul înțesat cu personaje sărite din pagină. Nu înțelegeam cum niște tineri din urban au ales să-l voteze pe Corneliu Vadim Tudor, știți ce răspunsuri am primit: dacă ajunge ăsta președinte atunci o să-mi fie mai ușor să cer azil politic, sau l-am votat pentru că e diliu. A fost un vot pedeapsă. Și atunci și acum, acest vot este un vot de răzbunare, pentru celelalte partide.”

În direct la Piața Victoriei au intrat și ascultătorii Europa FM, care au venit cu propriile explicații cu privire la prezența redusă la alegerile parlamentare:

Bogdan, Germania: Eu cred că nu au avut cu cine să voteze românii. Nu au găsit pe nimeni serios ca să voteze. E și chestia asta cu pandemia acum. Rezultatul doare, eu am fost la vot, la o secție cam la 50 km față de locul unde stau, foarte puțini români erau la secția aia. Nu văd cum o să se formeze guvernul.

Cătălin: Eu nu sunt de acord că prezența scăzută poate fi explicată prin pandemie, în parcările magazinelor, mall-uri, e lume destulă. În general, poate au considerat că nu au pe cine alege. probabil că viitorul guvern va rămâne mai puțin de 4 ani, doar doar 1-2. Domnul președinte e obositor cu discursul pe care îl are.

Mihai: Eu nu cred că dracul e așa negru, singura chestie care mă nemulțumește e prezența slabă la vot. Nu înțeleg lipsa la vot între locale, prezidențiale și parlamentare.

„PNL a încercat să țină doi pepeni într-o mână: pandemia și economia și i-a scăpat pe amândoi pe jos”, a răspuns Cristian Tudor Popescu.

Dan: Marii pierzători sunt cei de la USR Plus, din păcate au greșit enorm, nu s-au adresat publicului care trebuie, au încercat să fure din electoratul PSD și PNL, trebuia să se adreseze celor nehotărâți sau care nu merg. Cei din dispora sunt foarte mulți cu lipsă de educație, sunt oameni care fac și meserii de jos, unde sunt foarte ușor manipulabili, oameni naționaliști, care urăsc că nu lucrează în țara lor.

Sorin: Am mulți prieteni la care am insistat să își facă viză de flotant, mulți nu știau că e nevoie de rezidență, credeau că poți să votezi de oriunde.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: