Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu discută, la Piața Victoriei, despre incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț, în urma căruia 10 persoane au murit. Cine este vinovat pentru moartea bolnavilor și ce măsuri ar trebui luate urgent?
Gazetarul spune că demisia managerului Spitalului Județean Neamț a venit acum pentru că aceasta a fost dorința Consiliului Județean:
„În timp ce ascultam justificarea demisiei de către domnul manager Micu mi-au fugit ochii pe un calendar pe care îl aveți aici. Scrie aici prim ministru 2018, e un citat: <<datorită intemperiilor vremii, am avut calamități>>, de la prim-ministrul României din 2018. Domnul manager își dă demisia pentru că acum i s-a dat verde să și-o dea de către cine l-a pus acolo, de către Consiliul Județean.”
Cristian Tudor Popescu a adăugat că managerul a ales să folosească în postarea prin care și-a anunțat demisia o frază incredibilă:
„Ceea ce mă oripilează e legat de ce a spus domnul manager demisionar: <<nu pot să las lucrurile la întâmplare>>. Acolo ți-a luat foc instalația, au ars niște bolnavi până la a nu mai putea fi recunoscuți de rude și alții sunt în stare gravă, mai este medicul care a încercat să-i salveze și acest domn spune nu pot să las lucrurile la întâmplare. (…) De când mă știu, am fost obsedat, până la patologic, de a-mi face treaba, de a ști foarte exact cum stau lucrurile în bucățica mea de responsabilitate.”
Cât despre afirmația ministrului Sănătății, care a spus că toți purtăm vina unei astfel de tragedii, gazetarul spune că lucrurile stau altfel:
„Nu suntem toți vinovați de povestea asta de aici. Domnul ministru Tătaru încearcă uneori să fie politician (…) Modelul e luat de la Dan Voiculescu, acum niște ani, acuzat de colaborare cu Securitatea, a spus: <<toți am colaborat cu Securitatea înainte de ’89>>. Astea sunt modelele. (…) Nu, normal că nu suntem toți vinovați, nu am fost noi însărcinați să supraveghem ce se întâmplă. Dacă fiecare ne-am face datoria, meseria, la nivelul la care ne aflăm…”.
Cristian Tudor Popescu a comentat și decizia autorităților de a începe controale în secțiile ATI din țară. Gazetarul spune că această măsură este luată prea târziu:
„Cum se poate să vii cu această frază acum, <<am pornit controale la sânge>>. Păi era nevoie să moară 10 oameni ca să pornești controalele? Nu știai că secțiile ATI sunt solicitate la maximum, era nevoie să se întâmple asta? (…) Trebuia să se întâmple ce s-a întâmplat la Piatra Neamț ca să facem controale la București?”
În aceste condiții, gazetarul spune că singura soluție este să raportăm orice nedreptate întâlnită în instituțiile publice:
„Salvarea noastră este să nu tăcem. În clipa în care vezi o nedreptate, o neregulă, ai unde să te exprimi, nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu. Există media suficientă. Există posibilitatea de a spune niște lucruri și ne-ar trebui mai mulți avertizori de nereguli, sunt prea puțini cei care ies public și spun ce se întâmplă. Ar trebui să fim mai curajoși.”
Urmărește în continuare emisiunea integrală: