Confidenţialitate

CSM dă aviz negativ pentru grațiere și modificarea codurilor penale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ asupra proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Documentele urmează să fie trimise la Ministerul Justiției.

Plenul CSM a luat decizia cu majoritate de voturi.

”Cele două ordonanțe de urgență nu întrunesc condițiile prevăzute de articolul 115 din Constituția României. A fost cu majoritate de voturi”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

La rândul său, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea a declarat că nimeni ”nu contestă utilitatea unui demers al grațierii”, dar a adăugat că în ultimii ani nu s-a făcut nimic pentru modernizarea condițiilor din închisori.

În plus, a amintit că nu există studii clare privind supraaglomerarea din închisori.

”Nimeni nu contestă utilitatea unui asemenea demers al grațierii. Dar, vedeți dumneavoastră, trebuie să judecăm rațional. Se invocă în nota de fundamentare faptul că sunt anumite penitenciare care au o suprapopulare de 220% și că media ar fi de suprapopulare de 150%.

Ar fi trebuit un studiu în care să se demonstreze, printr-o astfel de grațiere, cam cât la sută din populația penitenciară s-ar fi eliberat și atunci am fi putut discuta de necesitatea unei reglementări de urgență.

Noi când am dat avizul, ne-am raportat strict la elementele care ne-au fost indicate în nota de fundamentare, elemente care, pe noi, ne-au adus la concluzia că nu a existat o imineță a reglementării”, a declarat Cristina Tarcea.

Și președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva acestor modificări, demarând procedurile pentru a se lămuri aceste aspecte în urma unui referendum.

Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracțiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. Iar denunțul se poate face la cel mult șase luni de la comiterea faptelor iar neglijența în serviciu a fost abrogată.

Cât despre grațiere, ordonanța prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani și înjumătățirea pedepsei pentru deținuții care au 60 de ani, femei însărcinate și a celor care au copii de până în 5 ani în întreținere