Consiliul Superior al Magistraturii critică proiectul de lege al lui Călin Popescu Tăriceanu, prin care șefii din Justiție nu vor mai fi numiți de președintele României și Ministerul Justiției, ci doar de CSM.
CSM a dat un aviz negativ asupra acestui proiect, care contravine Constituției. În plus, CSM precizează că legea deși ”pare în acord cu principiile democratice care fundamentează alegerile libere, este deficitară sub mai multe aspecte”.
Mai exact, CSM susține că nu este clară modalitatea de organizare a alegerilor pentru președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție sau ce cvorum este necesar.
”Pe fondul propunerii, s-a apreciat că pentru exercitarea în condiții optime a acestor funcții de conducere este necesară verificarea unor aptitudini de conducere și organizare a activității instanței supreme, care nu pot fi surprinse în mod corespunzător în cadrul formulei propuse, fiind posibil ca alegerea unora dintre judecători să nu aibă la bază abilitățile manageriale ale acestora”, susține CSM.
Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord nici cu modificarea privind numirea procurorilor șefi din cadrul Ministerului Public (DNA, DIICOT, Parchetul General).
”Plenul a avut în vedere, în esență, faptul că pentru independența sistemului judiciar este important ca numirea în cele mai importante funcții de conducere din ierarhia Ministerului Public, precum și revocarea din aceste funcții de conducere să se realizeze de președintele României, la propunerea CSM, într-o modalitate similară numirii în funcții de conducere la ÎCCJ, astfel încât atribuția esemțială de selectare a persoanei nominalizate să aparțină reprezentanților autorității judecătorești, nu puterii executive”, mai spune CSM în avizul negativ.
Călin Popescu Tăriceanu, inițiatorul legii, s-a arătat surprins de criticile aduse de CSM. În opinia sa, acest proiect va asigura o independență mai mare justiției, pentru că președintele României nu va mai fi implicat în procedura de numire a șefilor din justiție.
”Am rămas cu totul și cu totul surprins de punctul de vedere al CSM, care, pe de o parte, vorbește ori de câte ori are ocazia – și foarte bine face – despre necesitatea independenței justiției. Propunerea mea este tocmai de a acorda o independență și mai mare numirilor de la nivelul judecătorilor și procurorilor și de a scoate aceste numiri de sub zona politică, așa încât reacția CSM chiar m-a surprins”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
”Va rămâne ca acest proiect de lege să fie dezbătut în Senat și sper să reușim să facem un pas înainte” a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
Proiectul lui Tăriceanu a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Documentul prevede că președintele României și Ministerul Justiției nu vor mai avea niciun rol în numirea șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general al României. Aceștia vor fi desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii.
În prezent, procurorii șefi sunt numiți în funcție de președintele României. Ministerul Justiției face propunerile, iar persoanele desemnate sunt audiate și de CSM, care dă un aviz consultativ.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu vrea schimbarea legii astfel încât șeful DNA, șeful DIICOT, procurorul general al României și adjuncții acestora să fie desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii. Ei vor fi selectați din rândul procurorilor cu o vechime de cel puțin 10 ani, vor avea un mandat de 3 ani și posibilitatea de a fi reînvestiți în funcție o singură dată. Tot CSM poate decide revocarea acestora.
Călin Popescu Tăriceanu consideră că e nevoie de schimbarea procedurilor de numire a procurorilor șefi ”pentru a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic.”