Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al DNA, urmează să susţină luni interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.
Pe 27 septembrie, Secţia pentru procurori a CSM a decis amânarea audierii Adinei Florea, pe motiv că există o sesizare pe numele acesteia la Inspecţia Judiciară. Amânarea a fost decisă cu 4 voturi ”pentru” şi 2 ”împotrivă”. Surse din CSM au precizat la acea dată că cele două voturi împotrivă au fost ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi vicepreşedintelui Consiliului, Codruţ Olaru.
În proiectul cu care a candidat la selecţia de la Ministerul Justiţiei, Adina Florea, consideră că, pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destule abateri de la rigorile statului de drept.
“În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, atât evaluările externe, cât şi analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (…) jucând un rol central prin activitatea desfăşurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”, susţine Adina Florea în proiectul managerial.
În proiect sunt prezentate şi principalele disfuncţii şi vulnerabilităţi identificate în activitatea DNA, printre care plasarea activităţii în afara legii “prin activităţi de investigare care au depăşit limitele de competenţă prevăzute de Constituţie şi de legile organice”, şi diminuarea încrederii publice în instituţie “prin activităţi explicite de încălcare a principiilor care guvernează exercitarea funcţiei de procuror şef”.
Ea şi-a stabilit ca obiectiv prioritar efectuarea unei evaluări a activităţii desfăşurate în cadrul structurii centrale a DNA şi a celor teritoriale, care să măsoare eficienţa şi calitatea prin raportare la resursele folosite şi rezultatele obţinute.
Un alt obiectiv îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală, pentru asigurarea combaterii eficiente a corupţiei.
De asemenea, în termen de şase luni ar urma să fie efectuată o evaluare a situaţiilor în care s-au dispus măsuri restrictive privind libertatea persoanei sau în care s-au obţinut mandate de supraveghere tehnică în ultimii ani, fără ca dosarele penale să se finalizeze cu trimitere în judecată.
Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată, conform legii, preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere.