”Este imposibil să scrii un volum în 48 ore și nu orice este tipărit înseamnă o carte”.
Este părerea noului președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în privința cărților scrise de deținuți.
Mircea Aron a declarat că CSM a prezentat Ministerului de Justiție propuneri pentru modificare legii care reglementează reducerea pedepsei în funcție de publicarea unor lucrări.
La rândul său, ministrul justiției Raluca Prună susține că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deținuți, că legea a fost încălcată.
Este imposibil să scrii un volum în 48 ore – susține Mircea Aron, noul președinte al CSM. Acesta este de părere că nu orice este tipărit reprezintă o carte, iar judecătorii ar putea înțelege acest lucru. Potrivit acestuia CSM a propus Ministerului Justiției modificarea legii.
Aron spune că discuții pe această temă au fost purtate și cu fostul Ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, iar propunerile au fost inaintate Guvernului incă din 2014.
De cealaltă parte, actualul Ministru al Justiției, Raluca Prună, a declarat că va dispune măsuri ”deloc blânde” dacă va constata că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în cazul cărților publicate de deținuți.
Ministrul a declarat într-o emisiune televizată că prevederea privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări științifice datează din 1969, iar problema este de fapt modul în care este aplicată. Prună a arătat că din 2007 până în 2010 în închisorile din România, a fost scrisă o singură lucrare pe an, iar în 2015 s-a ajuns la peste 330 de lucrări.
Printre altele, procedura cere ca deținutul să atașeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferențiar care atestă importanța temei alese pentru domeniul științific respectiv.
Ministrul a anunțat că a cerut toate aceste recomandări pentru lucrările din 2015.
“Am dispus o analiză, pentru a dispune niște măsuri care nu vor fi blânde deloc. Cred că avem o problemă majoră”, a spus ministrul Justiției.