Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ministrul Dezvoltării a spus la Europa FM că, din punctul de vedere al Ministerului, proiectul de investiție în cazul podului de la Luțca nu este închis.
„Din punctul nostru de vedere acest proiect de investiție nu este închis. Beneficiarul acestui proiect de investiție este Consiliul Județean Neamț, iar documentația depusă și facturile depuse pentru această lucrare nu s-au finalizat din punctul nostru de vedere cu un proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor”, a explicat Cseke Attila.
Cseke Attila: Fiecare instituție a statului trebuie să-și facă datoria și eu nu vreau să mă pronunț cu privire la atribuțiile altor instituții
„Adică din punct de vedere al Ministerului această lucrare nu este finalizată pentru că nu s-a prezentat acest proces verbal de recepționare a lucrării care este o condiție obligatorie prevăzută de lege pentru a închide o investiție finanțată din bani publici”, a mai spus Cseke Attila la Europa FM.
Ministrul Dezvoltării a mai spus la Europa FM că a solicitat o analiză amplă la ISC (Inspecția de Stat în Construcții) după prăbușirea podului de la Luțca.
„Evident că în momentul în care s-a întâmplat prăbușirea acestui pod am dispus inspectorului general de la ISC efectuarea unei analize ample și aștept raportul inspectorului general pentru a vedea, din punct de vedere de specialitate al Inspecției de Stat în Construcții, ce s-a întâmplat, ce s-a găsit acolo. Evident, fiecare instituție a statului și autoritate a statului trebuie să-și facă datoria și eu nu vreau să mă pronunț cu privire la atribuțiile altor instituții”, a declarat ministrul Dezvoltării la Europa FM.
Citește și: Șeful CJ Neamț, despre prăbușirea podului de la Luțca: Vinovații vor suporta consecințele
Ministrul Dezvoltării, despre ce a învățat din prăbușirea podului de la Luțca
Cseke Attila a spus că lecția învățată a fost că: „indiferent că vorbim despre un proiectant, că vorbim de un expert, de un verificator în construcții, că vorbim de un antreprenor, de un executant de lucrări, că vorbim despre un beneficiar de autoritate locală sau autoritate centrală, fiecare trebuie să-și facă datoria din punct de vedere profesional calitativ la cele mai înalte standarde pentru că dacă acest lucru se întâmpla, în mod categoric nu se ajungea aici”.
Când face ISC verificări în mod normal?
„Ei trebuiau să fie invitați la acea comisie de recepționare a lucrării. Conform legii, ISC este obligat să dea un membru în această comisie de recepționare a lucrării – ceea ce nu s-a făcut. […] Eu nu am precăderea ca ministru să decid cine, unde a greșit. Eu vă spun că din punct de vedere al procedurilor legale, o investiție de asemenea amploare – dar putea fi și de o amploare mai mică – se închide în momentul în care se recepționează lucrarea. Din câte cunoaștem noi, acest lucru nu s-a întâmplat și, încă o dată, din punct de vedere al nostru, care am finanțat această lucrare, lucrarea nu este închisă și nu s-a terminat lucrarea”, a spus ministrul Dezvoltării.
„Celelalte autorități ale statului – înțeleg că sunt deschise mai multe dosare penale legat de acest eveniment nefericit – își fac treaba și-i vor găsi pe cei vinovați”, a conchis Cseke Attila.
Podul de la Luțca, Neamț, s-a prăbușit pe 9 iunie 2022, la puțin peste jumătate de an după ce au fost terminate lucrările de reparații
Pe 9 iunie 2022, Poliția Rurală Sagna a fost sesizată cu privire la faptul că podul ce traversa râul Siret, pe DJ 207 A, situat între Luțca și Sagna, s-a prăbușit. În momentul prăbușirii pe pod se aflau un autocamion și o autoutilitară, iar conducătorul autocamionului – în vârstă de 56 de ani – aa fost rănit.
Podul de la Luțca s-a prăbușit la puțin peste jumătate de an de la terminarea unor lucrări de reparație. În noiembrie 2021, la momentul inaugurării, președintele Consiliului Județean – Ionel Arsene – garanta că podul nu va mai reprezenta o problemă „zeci de ani”. Totuși, presa locală a semnalat în mai multe rânduri că ar exista probleme cu acest pod.
Prefectul de Neamț, Adrian Niță, explica pentru Europa FM – pe 9 iunie 2022 – că „podul era în curs de reabilitare. Nu știu dacă lucrările erau finalizate sau nu”.
Biroul Rutier din Cadrul Poliției Municipiului Roman a întocmit dosar penal „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.
„Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii, cu exactitate, a modalității de realizare a reabilitării podului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman”, transmitea instituția pe 9 iunie 2022.
Urmăriți aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Tudor Mușat:
Sursa foto: ISU Neamț