Membrii Consiliului Suprem de Apărare a țării au aprobat, marți, programul de înzestrare a armatei cu transportoare blindate, avioane multirol și corvete.
Este vorba despre o formă actualizată a acestui program ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că acest program va duce nu doar la sporirea securității, ci și la crearea de locuri de muncă.
”Prin punerea în aplicare a programului actualizat și în acord cu autoritățile NATO, se vor iniția programele esențiale de înzestrare și participare a operatorilor economici naționali la fabricarea unor tipuri de tehnică militară și aș exemplifica aici: transportoare blindate 8×8 și 4×4, autoturisme de transport blindate și neblindate de tip ușor, avioane multirol, sisteme de comandă și control și corvetele.” – a precizat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că România va participa cu 120 de militari la un grup de luptă al NATO din Polonia. Decizia a fost aprobată încă de vineri și a fost deja transmisă Parlamentului.
”Începând cu anul 2017, țara noastră va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilitățile aferente, așa cum ne-am angajat la summit-ul NATO de la Varșovia, din 2016. Acest grup de luptă are rolul de a contribui la asigurarea securității, complementar forțelor naționale de apărare în situații de criză sau de conflict. Am informat Parlamentul României în această chestiune”, a spus șeful statului.
În ședința CSAT, au fost stabilite și obiectivele României la summmit-ul NATO care va avea loc la Bruxelles, cel mai probabil la sfârșitul lunii mai.
În plus, membrii CSAT au evaluat și activitatea Ministerului Apărării, a Ministerului de Interne, a SIE, SPP și STS în 2016 și au ajuns la concluzia că toate aceste instituții și-au îndeplinit cu succes misiunile încredințate.