Confidenţialitate

CRJ susține că se impun clarificări privind locul în care se află arhiva SIPA

Centrul de Resurse Juridice (organizație neguvernamentală specializată în protecția drepturilor omului) atrage atenția că desecretizarea arhivei fostului SIPA (Serviciu Intern de Protecţie Anticorupţie) ar putea ridica probleme de legalitate.
Potrivit directorului executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, desecretizarea unei arhive care conţine date privind viaţa privată a magistraţilor şi expunerea lor publică ar putea încalcă legislaţia privind protecţia datelor.

CRJ reamintește că la 11 ani de la decizia de desființare a SIPA, Hotărârea privind anularea instituției este încă în vigoare.
Iar aceasta prevede că toate actele trebuie predate Arhivelor Naționale, în timp ce patrimoniul fostului serviciu secret al Justiției trebuia transferat Administrației Penitenciarelor.
Numai că acum, ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că miile de documente se află, sigilate, în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
În aceste condiții, Centrul de Resurse Juridice cere autorităților să lămurească unde se află de fapt arhiva și să publice rapoartele tuturor comisiilor care au inventariat actele. Și asta în contextul în care patronul ziarului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, a scris că o parte din arhiva secretă a fost copiată.
Directorul executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu, precizează că dacă autoritățile nu lămuresc mai întâi cine a avut acces la documente în ultimii ani și ce s-a întâmplat cu ele, desecretizarea nu este posibilă. Și nici distrugerea, vehiculată în spațiul public, în vederea eliminării posibilității șantajării unor magistrați.
SIPA a fost infiintat in 1991, în subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a preveni ilegalitățile în pușcării.
In 1997, SIPA a fost mutată în subordinea Ministerului Justiției, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.