Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, a spus la Europa FM că statul român va fi dat în judecată la CEDO dacă nu găsește o soluție pentru bolnavii care au nevoie de transplant de plămâni.
Gheorghe Tache susține că, în prezent, e pusă în pericol viața a 70-80 de persoane care au nevoie urgent de un transplant de plămâni.
Singura lor speranță era clinica AKH din Viena, unde se făceau astfel de operații pe banii statului român.
Până acum, 40 de români au făcut un transplant de plămâni la clinica AKH, iar statul a decontat pentru fiecare 120,000 de euro.
Dar contractul a fost reziliat de spitalul vienez, pe motiv că a fost depășită capacitatea centrului.
Președintele Asociației Transplantanților din România, Gheorghe Tache, a spus la Europa FM că ministrul Sănătății, Florian Bodog, i-a promis că până luni va găsi o soluție pentru pacienții care au nevoie de un transplant de plămâni.
”Dacă nu se va lua o măsură concretă de rezolvare imediată a acestei situații astfel încât pacientul cu nevoie de transplant pulmonar să beneficieze de această procedură, noi ca asociație avem de gând să ne adresăm atât administrației prezidențiale, prim-ministrului, comisiilor de sănătate, dar mai ales forurilor europene”, a spus la Europa FM Gheorghe Tache.
Întrebat dacă printre forurile europene, se află CEDO, președintele Asociației Transplantaților a răspuns: “Bineînțeles. Nu se poate ca pacientul român să fie lăsat să moară. Nu concep așa ceva, atât timp cât pe anul 2017, există, pe programele naționale de pre și post transplant, bani alocați”.
În România, pe lista de așteptare pentru un transplant de plămâni se află 70-80 de persoane.
Chiar și în cazul în care va fi reluată colaborarea cu clinica AKH din Viena, aceasta nu va putea prelua toți pacienții din țara noastră, spune președintele Asociației Transplantaților din România.
El recomandă ca statul român să încheie contracte cu mai multe clinici de top din Europa.
Firesc ar fi să existe și în România un centru unde se poate face transplant de plămâni, spun reprezentanții pacienților.
Ei cer să fie asigurate însă toate condițiile: de la medici chirurgi calificați pentru astfel de intervenții până la existența unor secții și specialiști care să monitorizeze recuperarea pacienților după operație.