Confidenţialitate

Criza ostaticilor din Algeria ‘s-a încheiat’; Bilanțul este unul sângeros

Al Jazeera anunță sfârșitul crizei ostaticilor din Algeria.

Postul de televiziune citează agenția de presă din statul african, potrivit căreia bilanțul operațiunii depășește 40 de decese, între care 30 de muncitori ai rafinăriei ce au sechestrați de către islamiști. 7 dintre ei sunt străini, potrivit unor surse.

În rândul teroriştilor, 11 au fost ucişi. Restul ar fi reuşit să fugă.

Anterior, un oficial al armatei algeriene declara pentru Reuters că trupele au fost nevoite să ia cu asalt locația în care se aflau ostaticii, căci negocierile cu răpitorii au eșuat.

Islamiști înarmați asediaseră, timp de 36 de ore, sute de muncitori ai unei rafinării, cerând Franței să își retragă avioanele militare din Mali, o altă țară de pe continentul negru, unde armata luptă cu rebelii afiliați rețelei teroriste Al Qaida, care încearcă să răstoarne regimul.

Incertitudinea a caracterizat întreaga zi, căci informațiile despre soarta ostaticilor au fost contradictorii. Potrivit unora dintre surse, unii dintre ei au reușit să se salveze, alții însă au fost uciși.

Ce s-a știut cu siguranță a fost că trupele speciale au luat cu asalt rafinăria din deșertul Saharei.

Unul dintre răpitori a anunțat, dimineață, la postul de televiziune Al Jazeera, că ostaticii au mai multe naționalități, între care și cea română.

Autoritățile noastre au organizat o celulă de criză. Ambasadorul algerian a fost convocat pentru a fi găsite cele mai bune soluţii în asemenea situaţii.

Fiind o operațiune în desfășurare, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a insistat că nu poate oferi amănunte și a cerut presei să dea dovadă de luciditate în transmiterea informațiilor ‘pe surse’.

Printre aceștia se se numără mai mulți europeni, japonezi, americani, francezi și norvegieni. Guvernele statelor din care aceștia provin așteaptă lămuriri de la autoritățile algeriene.

Situația din Algeria a fost analizată și într-o reuniune extraordinară la Bruxelles.

Surse diplomatice spun că s-a luat hotărârea ca statele Uniunii Europene să sprijine Franța în intervenția sa militară din Mali.

Parisul așteapta, de altfel, ca partenerii săi să dea dovadă de solidaritate.

Misiunea ce va fi trimisă, luna viitoare, în Mali va fi alcătuită din aproape 500 de persoane, a căror misiune va fi să antreneze forțele din Mali. România analizează partea sa de implicare.