Confidenţialitate

Criza laptelui ajunge la Guvern: Producătorii merg la Palatul Victoria să ceară subvenții mai mari | AUDIO

Cum s-a ajuns aici: după ce anul trecut prețurile la produsele finale din lapte au crescut substanțial, oamenii nu mai cumpără, astfel cererea a scăzut iar produsele rămân pe raft.

Dacă anul trecut primeau pe un litru de lapte aproape 2,5 lei și aveau profit, acum fermierii primesc 1,6 lei de la procesatori sau chiar deloc. Aleg laptele mai ieftin din import.

Daniel Frei, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin:

„Noi avem marje de profit foarte mici, fiecare bănuș, noi facem profituri de câțiva bani, dacă le facem, costurile noastre de producție sunt mari doarece la recoltarea de anul trecut am consumat energie, motorină scumpe, inclusiv îngrășămintele. Noi am făcut baza furajeră, vorbim aici de siloz, fâneață la costuri foarte mari. Noi, astăzi, ca să ne scoatem banii ce am investit anul trecut ar trebui să vindem la 2,5-2,6 litrul de lapte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Producătorii pasează acum problema și în curtea procesatorilor și a marilor magazine care mențin încă prețurile ridicate:

„Noi acum 2-3 săptămâni am avut întâlnire cu retailerii. Din câte am văzut, săptămâna trecută și chiar săptămâna asta au început să dea prețul mai în jos la raft. Într-adevăr, poate că e un pic târziu sau trebuia să dea mai repede ca să facă acest lucru, dar sperăm să se relanseze acest sector și să înceapă consumul de produse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întâlnirea de la Palatul Victoria este programată la ora 17.00. Producătorii vor creșterea subvenției pe cap de vacă:

„Eu zic undeva, pentru că nu se poate acorda pe litrul de lapte, pe cap de animal undeva la 200-250 de euro considerăm noi că ar trebui să fie sau un ajutor trimestrial mai mic până reușim ca să recoltăm și noi produse sau să facem baza furajeră nouă la un cost mai mic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vineri, cele mai puternice organizații ale fermierilor protestează în Bucureşti şi în toată țara.

Agricultorii români spun că sunt obligați să producă scump și să vândă ieftin din cauza importurilor masive de cereale din Ucraina.

Fermierii acuză Guvernul pentru modul în care a gestionat aceAstă situație  și sunt nemulțumiți de suma compensatorie propusă de Comisia Europeană, de 10 milioane de euro, pe care o califică „derizorie”.

Foto: Colaj Facebook / Uncst- Bovicoop

Citește și: ANAF a colectat în primul trimestru al anului cu aproape 3 miliarde lei mai puţin decât estima | AUDIO