Sri Lanka are nevoie urgentă de 75 de milioane de dolari în valută pentru a plăti importurile esențiale. Noul prim-ministru numit joi, Ranil Wickremesinghe, a anunțat luni că țara mai are stocuri de benzină doar pentru o zi.
„Următoarele două luni vor fi cele mai dificile din viața noastră”, a spus premierul din Sri Lanka. Două transporturi de benzină și două de motorină care utilizează o linie de credit indiană ar putea oferi o gura de oxigen în următoarele zile însă țara se confruntă și cu o penurie de 14 medicamente esențiale.
În Colombo, capitala comercială, proprietarii de ricșe stau la cozi la benzinarii mai bine de 7 ore fără să aibă certitudinea că reușesc să alimenteze.
Criza a dus la proteste ample împotriva președintelui Gotabaya Rajapaksa și a familiei sale, culminând cu demisia fratelui său mai mare Mahinda din funcția de prim-ministru, după ce luptele dintre susținătorii guvernului și protestatari au ucis 9 persoane și au rănit 300.
O lipsă severă de valută străină a făcut ca guvernul să nu poată plăti pentru importurile esențiale, inclusiv pentru combustibil, ceea ce a dus la întreruperi de energie care durează până la 13 ore.
Srilankezii se confruntă, de asemenea cu o inflație în creștere, după ce țara și-a devalorizat brusc moneda luna trecută, înaintea discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional pentru un program de împrumut.
Rădăcinile crizei, cea mai gravă din câteva decenii, se află însă în gestionarea proastă a economiei de către guvernele care au creat și susținut un deficit dublu, adică un deficit bugetar alături de un deficit de cont curent. Altfel spus, cheltuielile țării depășesc venitul național iar producția de bunuri și servicii este inadecvată, spun analistii economici.
Criza a fost accelerată de reducerile de taxe promise de președinte în campania electorală din 2019, puse în aplicare înainte de pandemia Covid care a distrus părți ale economiei din Sri Lanka.
Foto: Shutterstock