PSD nu va discuta despre vreo demitere în ședință, spune secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, la intrarea în sediul partidului din Kiseleff.
El a evitat să spună ce va propune în ședința de azi a partidului în care ar trebui să se calmeze apele în PSD, dar a recunoscut că este o situație tensionată și de aceea, ședința ar putea dura toată noaptea.
„Vom avea o ședință cred că mai furtunoasă ca niciodată pentru că suntem toți cu nervii la pământ. Ultimele zile nu am reușit să găsim o soluție de compromis. Sper să o găsim astăzi cu toții și să ne vină mintea românului cea de pe urmă și cea mai înțeleaptă. Dacă e nevoie, vom sta și toată noaptea. Vă asigur că astăzi, de aici din sediu PSD, va pleca aceeași echipă pe care o știți din campania din 2016, adică uniți și fără capete tăiate”.
Cum se va desfășura ședința?
„Vorbim toți și fiecare punct se supune la vot. Majoriatea își asumă ceea ce votează și minoritatea își asumă ce majoritatea a decis. Punct. După care toți vom ieși de aici cu propunerea luată de către toți. Propunerea mea este că trebuie în primul rând să ne calmăm”.
Liderii PSD se reunesc astăzi pentru a încerca să pună capăt ultimei crize din partid, a treia din ultimul an.
Întâlnirea în regim de urgență a conducerii PSD vine după turneul lui Liviu Dragnea în câteva județe din nordul Moldovei.
Liderul PSD s-a asigurat în ultimele zile de sprijinul majorității președinților de filială.
Totuși, Mihai Tudose are, la rândul său, susținerea câtorva organizații județene importante, între care Brăila, Buzău, Vrancea, Giurgiu, Constanța și Dâmbovița.
În aceste condiții, au fost luate trei ipoteze de lucru sunt luate în calcul în acest moment la vârful partidului de guvernământ.
Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea ar dori să evite situația în care PSD își dă jos propriul guvern pentru a doua oară într-un an prin moțiune de cenzură.
În aceste condiții, după ce îi vor asculta pe Carmen Dan și pe Mihai Tudose, liderii PSD ar urma să dea un vot pentru susținerea pe mai departe în funcție a ministrului de Interne.
O astfel de mutare îl pune pe prim-ministru în situația de a anunța dacă acceptă soluția reconcilierii sau își depune mandatul împreună cu întregul Guvern.
Dacă Mihai Tudose rămâne pe poziție, al doilea scenariu este unul al negocierii.
În ipoteza în care partidul nu va face zid în jurul lui Carmen Dan, ministrul de Interne ar urma să facă un pas înapoi.
Astfel, postul de la Interne va fi pus din nou pe masa PSD, iar Liviu Dragnea – cu majoritatea filialelor de partea sa – își va putea numi un alt aproprat în această funcție.
În negociere este în acest moment numele lui Claudiu Manda, liderul PSD Dolj.
O a treia variantă, cotată însă cu șanse minime deocamdată, e aceea ca Mihai Tudose să forțeze revocarea lui Carmen Dan și numirea unui favorit al său la Interne.
Între numele vehiculate se află cel al vicepremierului Marcel Ciolacu.