5 măsuri care să ajute consumatorii şi întreprinderile vulnerabile să facă faţă „preţurilor astronomice” ale electricităţii şi „volatilităţii pieţelor”. Acestea au fost anunțate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Limită de consum la orele de vârf în statele membre și plafonarea prețului la gazul rusesc sunt două dintre aceste măsuri.
Cele 5 măsuri de sprijin pentru consumatori și întreprinderile vulnerabile, anunțate de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
1 – Economii inteligente
Asta înseamnă reducerea consumului de electricitate la orele de vârf.
2 – Plafonarea veniturilor pentru întreprinderile care produc energie cu costuri mici
Ursula von der Leyen atrage atenția că aceste companii au prețuri mici de producție, dar prețuri nejustificat de mari la livrare.
3 – Plafonarea veniturilor pentru producătorii de combustibili fosili
Aceeași măsură de plafonare a veniturilor îi vizează și pe producătorii de combustibil fosil. Aici se impune așa numita contribuție de solidaritate, pe care România a anunțat-o deja.
4 – Ajutorul pentru companiile energetice
A patra măsură vizează ajutarea firmelor din domeniul utilităţilor energetice să facă faţă volatilităţii pieţelor.
5 – Plafonarea prețului pentru gazele naturale rusești
Și – nu în ultimul rând – plafonarea prețului pentru gazele naturale ruseşti. Aceste măsuri ar urma să intre în vigoare dacă vor fi aprobate la Consiliul de miniștri pe Energie, care va avea loc pe 9 septembrie, la Bruxelles.
România a adoptat, însă, deja, câteva dintre aceste măsuri. Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, spune că: „Din punct de vedere al nevoii de a economisi, pot să vă asigur că și la nivelul guvernului și la nivelul Ministerelor de linie există această preocupare chiar dacă ea nu se regăsește într-un… Din punctul acesta de vedere, aș spune că România a avut chiar un pas înainte”.
Ursula von der Leyen: „Eforturile Uniunii Europene dau roade”
Ursula von der Leyen dă asigurări că eforturile Uniunii Europene dau roade şi anunţă că importul de gaze naturale ruseşti reprezintă în prezent doar 9% din importurile totale de gaze naturale, în contextul în care la începutul Războiului rus din Ucraina reprezenta 40%.
„Sunt vremuri grele, dar sunt convinsă că europenii au puterea economică, voinţa şi unitatea politică să prevaleze”, conchide șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Sursa foto: Shutterstock