În Republica Moldova criza energetică se accentuează pe zi ce trece. „Luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ”, avertizează autoritățile de la Chișinău, care spun că orașe sau sate întregi ar putea rămâne fără energie în anumite ore pentru a reduce consumul. Cum rezistă țara vecină și cum este afectată populația? A încercat să afle Liliana Nicolae.
Până acum, Republica Moldova lua energie electrică din Transnistria și Ucraina, la un preț foarte mic. Acum, ambele surse sunt puternic limitate.
„La moment, în special seara, de la 18:00 până la 23:00 când toată lumea este acasă, activă și crește consumul de energie, noi avem în jur de 80-100 de megawatti de energie neacoperiți contractual”, spune Sergiu Tofilat, analist în energie la Chișinu.
„Și rezistăm, nu avem deconectări, doar datorită faptului că România și țările învecinate din UE ne acoperă acest deficit în regim de urgență”, a adăugat Sergiu Tofilat.
Problema este prețul. De la 70 de dolari pe megawatt / oră la 350 dolari pe megawatt / oră.
„Totuși, să procurăm deficitul de energie la un preț de cinci ori mai mare, nu este tocmai fezabil”, a mai spus Sergiu Tofilat.
Pețurile mari nu sunt în facturile oamenilor, dar se vor regăsi curând
Deocamdată, prețurile mari nu se regăsesc în facturile populației. Dar se vor regăsi curând – spune Victor Parlicov, expert în Energie, fost președinte al ANRE Moldova.
„Oamenii vor începe a economisi și business-ul va începe a economisi atunci când va simți o motivație directă financiară”, a explicat Victor Parlicov.
Guvernul de la Chișinău a încercat să dea un exemplu și a ținut ședința cu luminile stinse
Până atunci, economiile la consumul de energie sunt modeste. Guvernul încearcă să dea un exemplu și a ținut ședința cu luminile stinse.
„Jurnaliștii ne roagă 5 minute să aprindem luminile pentru poze și filmări protocolare. Eu zic să aprindem, dar după ce jurnaliștii își termină treaba, atunci putem să deconectăm”, a spus Natalia Gavrilița.
Analiștii sunt de părere că Republica Moldova nu poate trece singură de criza energetică și spun că e nevoie de o asistență financiară externă.
Sursa foto: Shutterstock