Într-o amplă analiză, Bloomberg ajunge la concluzia că pot apărea tensiuni între state în goana după aprovizionarea cu energie iar populația ar putea să se confrunte cu întreruperi la electricitate.
Chiar înainte de venirea iernii prețurile la energie au doborât record după record. Din acest motiv, în octombrie, mai multe companii britanice au redus producția și au cerut ajutor guvernului pentru a depăși criza.
Scenariul s-ar putea repeta și în alte state iar asta va duce la tensiuni între guverne pentru a asigura necesarul propriu. Pentru populație ar putea însemna o situație în care să li se ceară să consume mai puțin sau să se pregătească pentru perioade fără electricitate sau gaze naturale, titrează Bloomberg.
Specialiștii europeni în domeniu spun că situația este cu atât mai grea cu cât nu se văd soluții pe partea de ofertă: Rusia livrează doar cât dispune iar Quatar produce la capacitate maximă.
Un val de ger în lunile ianuarie și februarie va afecta foarte multe state
Franța, de exemplu, exportator de energie, se confruntă cu probleme din cauza lipsei de investiții în centralele nucleare. O criză în Franța va genera probleme și Germaniei, Italiei, Spaniei sau Marii Britanii.
La nivel european, stocurile de gaze sunt la un nivel mai redus decât de obicei iar temperaturile scăzute, adică o cerere ridicată, ar putea duce stocurile la zero.
În aceste situaţii întreruperile în aprovizionare sunt posibile, avertizează reprezentantul unei firme de tranzacții cu materii prime.
Concluzia este că sistemul energetic european este extrem de expus la volatilitatea materiilor prime. ” Pe termen scurt, nu putem face nimic”, mai spun specialiștii consultați de Bloomberg.
Citește și: Otilia Nuțu, expert în Energie: Principalul risc din această iarnă este să nu avem gaz