Sistemul sanitar din România se află în criză nu doar din cauza bacteriilor și a lipsei de medicamente, ci și din cauza lipsei acute de personal.
Un studiu realizat de JobIn, citat de agenția Mediafax, arată că din spitale lipsesc 13 mii de medici, adică aproximativ 25 la sută.
În unele unități sanitare, deficitul este chiar și de 50 la sută, iar medicii se plâng de o ,,sclavie a gărzilor,, peste programul normal.
În fiecare an, în sistem intră 3.000 de doctori dar pleacă 3.500, iar exodul început înainte de 2007 continuă. De exemplu, în București, numai din 2015, peste 1.200 de medici au cerut autorităților certificate care să le permită să lucreze în străinătate, potrivit datelor Colegiului Medicilor din capitală.
Potrivit unui studiu online realizat anul de Fundația Colegiului Medicilor din București , 82,3 % dintre respondenți consideră că este posibil să emigreze. Aproape 30% dintre respondenți au afirmat că vor să emigreze în străinătate. Doar 10,6% dintre tinerii care au completat chestionarul spun că nu au avut niciodată o asemenea intenție.
Majoritatea medicilor se plâng de salariile mici și de condițiile precare din spitale.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, declara în luna iunie, că instituția nu știe câți angajați sunt în sistemul medical, pentru că statisticile prezintă cifre diferite.
Responsabilii din minister lucrează în acest moment la un plan de ocupare a posturilor libere.
Europa FM a încercat să afle cum se descurcă directorii de spitale și pacienții în aceste condiții, iar prima oprire o facem la Hunedoara. În zilele următoare vă vom prezenta situația și din alte județe.
Spitalul municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara încearcă să-i atragă pe medicii tineri, oferindu-le gratuit cazare și masă. Proiectul a început în urmă cu câțiva ani. Chiar și așa, 8 la sută din posturile de doctori rămân neocupate. Sunt descoperite specializări precum cardiologie, boli interne și dializă.
În cele cinci apartamente destinate medicilor, amenajate la Serviciul de Ambulanță din spital, locuiesc medici tineri cărora li se oferă, în mod gratuit și masă.
La Hunedoara există probleme și din cauza pensionărilor . Din acest motiv, s-a desființat Secția de Dializă pe care acum, autoritățile se străduiesc s-o reînființeze. Și în privința asistenților medicali și a infirmierilor există deficit, calculat cam la 10 la sută, dar, având în vedere că în oraș există școli de asistente, problemele se rezolvă mai ușor prin organizarea unor concursuri. Pe de altă parte, unele decizii ciudate încurcă lucrurile la Hunedoara. Fosta administrație a construit un heliport, care nu are autorizație pentru culoarele de zbor. În tot acest timp, elicopterele aterizează pe stadionul din oraș . Heliportul a costat 900.000 de lei.
În acest timp, în spital, decedații, mâncarea, pacienții se transportă cu două lifturi.