
Este lipsă de angajați în domeniul HoReCa – avertizează Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.
Ospătarii, bucătarii sau personalul de curățenie calificat în domeniu sunt greu de găsit.
Deficitul forței de muncă ajunge până la 25% la nivel național, iar în plin sezon – în orașele turistice – poate ajunge chiar și la 50%, potrivit secretarei generale a Federației, Corina Martin, care solicită guvernanților să ia măsuri:
Audio Player„România nu atrage un număr suficient de mare de turiști care să ofere în locurile de muncă pe care le avem în industria ospitalității salarii mai tentante.”
Corina Martin a mai declarat la Europa FM că peste 20% dintre muncitorii necalificați din industria ospitalității sunt străini.
Antreprenorii nu au de ales: preferă să angajeze muncitori străini pentru că românii sunt plecați în străinătate și nu au pe cine altcineva să angajeze.
Audio Player„S-a ajuns la un număr însemnat de angajați străini. Nu avem de unde să atragem angajați români. Ne-am dori, dar nu avem de unde să îi luăm.”
Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, numărul de angajați din sectorul hoteluri și restaurante a crescut anul trecut cu aproape 7.000 de persoane, dar cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă.
Foto: Shutterstock