Confidenţialitate

Criza climatică: Oamenii de știință avertizează că bugetul emisiilor de carbon este „minuscul”

Bugetul de carbon disponibil pentru a limita criza climatică la o încălzire globală de 1,5 grade Celsius este „minuscul”, potrivit unei analize pe care cotidianul The Guardian a adus-o în prim-plan în contextul eforturilor globale de a combate problemele climatice.

În 2023, recordurile de temperatură au fost depășite cu mult mai mult decât ne-am fi așteptat, iar vremea extremă a afectat vieți și mijloace de trai în întreaga lume.

La Summitul ONU COP28 privind clima, care va avea loc în Emiratele Arabe Unite pot apărea dispute cu privire la apelurile pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Ce reprezintă bugetul de carbon?

Bugetul de carbon reprezintă cantitatea maximă de emisii de carbon ce poate fi eliberată, limitând în același timp creșterea temperaturii globale la limitele prevăzute de Acordul de la Paris.

Concluziile analizei citate de The Guardian

Bugetul de carbon rămas pentru a obține șanse de 50% în vederea menținerii creșterii temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius este de aproximativ 250 de miliarde de tone.

Specialiștii spun că se așteaptă ca emisiile globale să atingă un nivel record în 2023, de aproximativ 40 de miliarde de tone.

Iar pentru a păstra șanseșe de 50%, emisiile ar trebui să scadă la zero până în 2034 – deci, mult mai rapid chiar și decât cele mai radicale scenarii.

Care este ținta ONU de reducere a emisiilor?

ONU vrea să reducă emisiile la jumătate până în 2030 și vrea să atingă zero emisii până în 2050. Deși, politicile externe sunt departe de a îndeplini acest obiectiv.

Cu toate acestea, dacă ar fi atins, ar însemna doar aproximativ 40% șanse de a rămâne sub 1,5C, au declarat oamenii de știință, astfel încât depășirea limitei ar fi mai degrabă probabilă decât improbabilă, mai spune The Guardian.

Analiza a constatat că bugetul de carbon rămas pentru o șansă de 50% de a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5C este de aproximativ 250 de miliarde de tone. Se așteaptă ca emisiile globale să atingă un nivel record în acest an, de aproximativ 40 de miliarde de tone. Pentru a păstra șansele de 50% de limitare la 1,5C, emisiile ar trebui să scadă până la zero până în 2034, mult mai rapid chiar și decât cele mai radicale scenarii.

Ambiția actuală a ONU este de a reduce emisiile la jumătate până în 2030 și de a ajunge la zero net până în 2050, deși politicile existente sunt departe de a îndeplini acest obiectiv. Cu toate acestea, dacă ar fi atins, ar însemna doar aproximativ 40% șanse de a rămâne sub 1,5C, au declarat oamenii de știință, astfel încât depășirea limitei ar fi mai degrabă probabilă decât improbabilă.

Dar, au avertizat ei, fiecare a zecea parte de grad de căldură în plus provoacă mai multă suferință umană și, prin urmare, este esențial să se mențină cât mai aproape de 1,5 grade Celsius.

Noua estimare a bugetului de carbon: De ce s-a redus bugetul de carbon atât de mult în numai 3 ani?

Emisiile ridicate și continue ale activităților umane.

Profesorul Joeri Rogelj, de la Imperial College London, Marea Britanie, și unul dintre autorii studiului, a declarat: „Bugetul este atât de mic, iar urgența unei acțiuni semnificative pentru limitarea încălzirii este atât de mare”.

„A avea o probabilitate de 50% sau mai mare de a limita încălzirea la 1,5C este imposibil, indiferent de cât de multă acțiune politică și de ce măsuri există”, a mai spus profesorul Joeri Rogelj.

Acesta a mai spus că este „remarcabil” cât de mult risc pare să își asume omenirea în ceea ce privește încălzirea globală.

Dr. Chris Smith, de la Institutul Internațional de Analiză a Sistemelor Aplicate din Austria, care a participat și el la studiu, a declarat: „Guvernele pot controla emisiile, dar, deocamdată, nu au făcut acest lucru. Acesta este motivul pentru care avem un buget de carbon din ce în ce mai mic. Nu spunem că avem la dispoziție doar șase ani pentru a rezolva problema schimbărilor climatice – absolut deloc. Dacă reușim să limităm încălzirea la 1,6C sau 1,7C, este mult mai bine decât 2C. Trebuie să luptăm în continuare pentru fiecare zecime de grad”.

Analiza a fost publicată în Nature Climate Change

Analiza a utilizat date actualizate în comparație cu alte estimări recente, notează The Guardian.

Analiza a luat în considerare, de asemenea, limita superioară de 2 grade Celsius prevăzută în Acordul de la Paris, care, chiar dacă ar fi respectată, ar însemna o creștere puternică a impactului climatic, de la valuri de căldură la inundații și pierderi de recolte.

Pentru a ajunge la 90% șanse de a păstra limita superioară sub 2 grade Celsius, emisiile ar trebuie să ajungă la zero în 2035, conform studiului. Obținerea unui nivel zero în 2050 ar oferi o șansă de 66% de a atinge obiectivul de 2 grade Celsius.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: COP28 2023, conferința care vizează combaterea schimbărilor climatice, naște controverse după ce a fost anunțată locația din 2023. Reacția ONG-urilor de mediu