Birourile Permanente Reunite au decis ca, înainte de dezbatere şi vot, să fie aşteptată pronunţarea Curţii Constituționale în privința sesizării depuse de Guvern, care a contestat legalitatea semnăturilor ce însoțesc moțiunea.
Propunerea a fost făcută de UDMR și a fost aprobată de PNL, PSD și UDMR.
Președinta Senatului, Anca Dragu de la USR spune că decizia de joi, 9 septembrie, este doar un tertip de a împiedica dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură.
“Această aşteptare pentru decizia CCR nu are niciun fel de rost şi nu este întemeiată în niciun articol din Constituţie. Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru un asemenea vot. PNL și PSD folosesc toate tertipurile pentru a împiedica această moțiune de cenzură“.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spune la rândul său că decizia Birourilor Permanente Reunite este neconstituțională, iar sesizarea la CCR nu poate să oprească moțiunea de cenzură.
“Eu, sincer, nu pot să-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi, cum au putut să voteze în lumina prevederilor constituționale și în lumina deciziilor Curții Constituționale, și mai ales a deciziilor regulamnetare.
Cei care au votat astăzi amânarea, cum se zice, la calendele grecești a moțiunii de cenzură, practic au făcut-o pe proprie răspundere, având toate informațiile puse la dispoziție“, a declarat Orban.
Şi USR PLUS critică votul dat joi în ședința Conducerii Parlamentului.
Ionuț Moșteanu, deputat USR PLUS, a acuzat din nou un blat între PNL și PSD pentru a-l susține pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului.
“Matematic, în momentul ăsta, PNL și PSD au o majoritate și asta s-a văzut și în Biroul Permanent Reunit, au votat împreună pentru siluirea Constituției și este un act fără precedent, un abuz fără precedent, niște parlamentari au călcat astăzi în picioare Constituția pentru a-l ține pe Cîțu în picioare la Palatul Victoria până la Congresul din 25 septembrie.”
De cealaltă parte, pentru a-şi motiva decizia din Birourile Permanente Reunite, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, susține că există riscul ca România să se trezească în fapt cu doi premieri, dacă nu se așteaptă decizia CCR:
“Este extrem de important să nu fim în această situație, în care avem un guvern dat jos cu un premier pus și după aceea, Curtea Constituțională se pronunță și spune că a fost o procedură ilegală și vom avea doi premieri puși. Este extrem de important să respectăm legea și Constituția, iar lucrurile să ajungă acolo unde trebuie să ajungă, ca acest guvern să cadă.”
Senatoarea PNL, Alina Gorghiu a spus că liberalii vor participa la ședința de plen de astăzi în care se va citi moțiunea de cenzură:
“Am votat împotriva începerii calendarului, a fost o propunere a PSD, votată de USR și de AUR, ulterior am votat propunerea UDMR pentru amânarea calendarului, astfel încât dezbaterea și votul să fie după decizia CCR, iar astăzi vom participa la Plen. Noi nu participăm ca să picăm Guvernul, am participat la acest BPR tocmai pentru a susține amânarea acestui calendar, lucru care s-a întâmplat.”
Plenul Parlamentului se va reuni joi, 9 septembrie, la 16 pentru a citirea moţiunii de cenzură.