Confidenţialitate

Criteriul zonal, inclus în calculul prețurilor polițelor RCA | AUDIO

În afară de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, în calculul prețurilor polițelor RCA au fost incluse și alte criterii. Cel mai important – criteriul zonal. Astfel, dacă mașina asigurată este înmatriculată într-o localitate cu frecvență și severitate mare a accidentelor, prima de asigurare la aceeași societate este mai mare decât cea standard.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La solicitarea Comisiei Europene, societățile de asigurare au libertate totală în fixarea tarifelor cu care vând polițele RCA. Ele își calculează prețurile în așa fel încât să poată acoperi plata daunelor și să realizeze și profit.

Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât și costurile sunt mai mari. În plus, un service din Bucuresti, de exemplu, percepe pe ora de manoperă, mai mult decât unul din Călărași.

De aceea, șoferii din orașele mici precum și cei de la sate beneficiază de prețuri mai bune la polițele RCA. Prin urmare, este posibil ca doi șoferi de aceeași vârstă, care conduc același tip de mașină și au aceeași încadrare în sistemul bonus malus să plătească prime diferite pentru un RCA cumpărat de la aceeași societate de asigurări.

Concret, o analiză realizată de www.studiifinanciare.ro, arată că dacă un șofer de 49 de ani care conduce o mașină cu cilindree de 1,4 litri în orașul Gherla din județul Cluj ar plăti aproximativ 800 lei pentru o poliță RCA, un șofer cu aceleași referințe, dar care conduce în orașul Cluj, plătește în jur de 1.300 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Depozitele de gaze ale României se golesc mai repede comparativ cu media Uniunii Europene