Șeful statului major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, proaspăt numit în funcție, spune că România trebuie să se îngrijoreze de evoluția războiului din Ucraina. Federația Rusă nu se va opri aici, spune șeful Armatei și adaugă că este necesar un program de pregătire militară voluntară. În același timp, senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Un astfel de proiect nu se află deocamdată în circuitul parlamentar, spun șefii celor două comisii. Pe această temă se vor purta discuții marți, 06 februarie 2024, la Ministerul Apărării.
În același timp, într-un editorial publicat în Republica, publicistul Cristian Tudor Popescu spune că o sumedenie de fapte și hotărâri ale autorităților fac din apărarea României un demers imposibil și că populația îl va refuza. El pune în final o întrebare: merită România să mai existe?
Cristian Tudor Popescu: Corupția, caracteristica fundamentală a societății românești
„Corupția este caracteristica fundamentală a societății românești, de la înființarea statului român și până azi. Nu alta. Corupția. Fiecare câștig de la Căile Ferate până la Palatul Telefoanelor, până la alte servicii care au fost introduse în țara asta… toate s-au făcut cu un preț imens. Pentru că mereu corupția, pentru modernizare, și-a luat tainul. De fiecare dată”, a spus publicistul Cristian Tudor Popescu în emsiunea „România în Direct”, la Europa FM.
Cristian Tudor Popescu: „De ce să mă duc eu în justiție, la lege, la poliție? Pentru că acolo nu rezolvi nimic. Trebuie să ai relații, scurtături…. acelea sunt societatea adevărată”
„Ce să învețe oamenii. Oamenii se uită în sus. Imită ceea ce fac conducătorii. Ce e cu comasarea asta, domnule Striblea? Comasarea asta… cuvântul acesta ridicol… Este o scurtătură, cum v-am spus. Este o diagonală. Legea spune că se fac patru cinci rânduri de alegeri. Adică unghiuri drepte. Și acum se vine și se spune <<Sunt multe. Să o luăm pe scurtătură>>. Asta este… și atunci, oamenii ce să facă? De ce să mă duc eu în justiție, la lege, la poliție? Pentru că acolo nu rezolvi nimic. Trebuie să ai relații, scurtături…. acelea sunt societatea adevărată”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.
Cristian Tudor Popescu: „Ca să aperi o țară trebuie să aperi niște valori”/ „Care sunt valorile României în momentul de față?”
Cătălin Striblea: În aceste condiții, merită România apărată?
Cristian Tudor Popescu: „Nu pot să spun decât că nu pot să-i critic pe cei care spun că nu au ce apăra. Pentru că sunt atâtea și atâtea și atâtea lucruri revoltătoare în această țară, pe care le știm cu toții și care se repetă de ani și ani. Nu se vede nicio îmbunătățire. Din rău în mai rău.
Încât, ca să aperi o țară trebuie să aperi niște valori. Că în ultimă instanță nu aperi pământul, pădurile și pietrișul. Aperi valorile acelei țări. Care sunt valorile României în momentul de față? Puteți să-mi spuneți? Vedeți? Ce să aperi? Oamenii se strâng să apere niște lucruri impalpabile în care cred. Nu se poată apăra o țară cu poporul ei pe bază de bani, de pildă”.
Cristian Tudor Popescu: România nu e obligatoriu să existe. Este un stat care nu este eșuat acum, când a zis Iohannis. A fost un stat eșuat de la început, de când a fost constituit. Românii trebuie să existe, ei sunt oameni
Cătălin Striblea: Dacă mi-ați pus întrebarea legată de valori, atunci să facem un pas către întrebarea esențială: merită România să existe? Asta este întrebarea pe care ați pus-o dumneavoastră
Cristian Tudor Popescu: „Nu este obligatoriu. Nu este obligatoriu să existe. Este un stat care a fost înjghebat, lipit, un stat care nu este eșuat acum, când a zis Iohannis, a fost un stat eșuat de la început, de când a fost constituit. Prin urmare, românii trebuie să existe, pentru că ei sunt oamenii. Dar un stat românesc nu e obligatoriu să existe, pur și simplu. Eu consider că noi avem o foarte bună vocație de băștinași. Adică, ne-ar sta bine ca o colonie a unei țări din astea pricopsite internaționale și acolo să știți că lucrurile ar funcționa, așa cum funcționează în străinătate, unde românii se duc, vin de aici unde nu merge nimic se duc acolo și dintr-o dată devin foarte eficienți”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM