Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, în „Piața Victoriei”: „Această guvernare încearcă să le pună belciugul în nas cât mai multor cetățeni din țara asta”

Absența la vot a celor peste 4 milioane de români care s-au stabilit în străinătate ar echivala cu o lovitură pentru cei rămași în țară – este concuzia dezbaterii de luni, cu Cristian Tudor Popescu și Moise Guran, din emisiunea „Piața Victoriei”. Accesul românilor din afara țării la secțiile de votare se anunță a fi la fel de dificil ca și în anii precedenți, cu toate că implicarea lor în dezbaterea politică internă e în creștere. O arată inclusiv episoadele recente de revoltă la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, de la Suceava.

„Cei doi inși care au deschis gura la Suceava… Pfu! Mi s-a părut imens! Unul care i-a spus lui Dragnea, cu sute de pesediști în jur, «Nu dau mâna cu hoții!». Putea să spună «Nu dau mâna.». A spus «Nu dau mâna cu hoții!». Trebuie să ai ceva snagă în tine ca să faci asta în contextul ăla. Apoi cel care i-a spus acel «Nimic!». Și, mai rău, răspunsul lui Dragnea care nu a făcut decât să propulseze ce a spus omul acela. Doi inși pentru o zonă care era controlată la sânge. Înseamnă că trebuie multiplicat, înseamnă că nu controlează (totul, n.red.), spre deosebire de Oltenia”, consideră gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. 

Revolta celor din Moldova, o zonă considerată multă vreme fief tradițional al PSD, este pusă de Moise Guran pe seama unei furii latente, dar și a unei erori de strategie politică: „De data asta, cred că e vorba de o greșeală strategică – domnul Dragnea făcând campanie pe persoană fizică. Aceasta este o campanie de tip prezidențiale, a luat-o la pas, iar efectele sunt neașteptate. Cred că asta îi înfurie cel mai mult pe oameni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cei din afară au un grad ridicat de independență. Pot vota cum îi taie capul, nu după cum le dă mărire de pensie PSD-ul”

În opinia scriitorului Cristian Tudor Popescu, românii din diaspora – între care s-a numărat, până nu demult și Ștefan Petrencic, tânărul de 28 de ani care l-a înfruntat pe Liviu Dragnea la Suceava – este tocmai independența pe care și-au câștigat-o în relația cu orice guvern. „Noi vorbim de doi ani de zile, mulțumită domnului Dragnea, de independența Justiției și nu ne mai gândim la ceva poate mult mai important – independența cetățeanului. Acești oameni din afară au un grad mai ridicat de independență decât cei din interior în raport cu un guvern. Guvernele din Spania, din Italia, din Germania nu încearcă nici pe departe să le distrugă independența românilor de acolo așa cum încearcă în fiecare zi guvernul din România făcându-i dependenți de pensii, de salarii, de ajutoare sociale. De fapt, ce face această guvernare de doi ani de zile? Încearcă să le pună belciugul în nas cât mai multor cetățeni din țara asta – să le răpească tocmai capacitatea de a decide independent, în vreme ce asupra celor din afară nu au această putere. Cei din afară au un grad ridicat de independență. Pot vota cum îi taie capul, nu după cum le dă mărire de pensie PSD-ul. De aceea, absența lor înseamnă o lovitură pentru noi cei din țară, cei care votăm aici”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Prezența la o secție de votare pentru candidații din România, în condițiile în care orice cetățean UE poate opta între a vota pentru politicienii țării de origine sau pentru cndidații țării de reședință – e  „e o chestiune de accesibilitate”, crede Moise Guran. Estimarea lui e mai degrabă aceea că, cel puțin pe 26 mai, românii vor alege să voteze pentru candidații din țara de reședință.

De cealtă parte, Cristian Tudor Popescu vine cu o definiție a „românului” adaptată momentului: „Român e cel care se consideră român. Și dacă se consideră român, atunci face 100 de kilometri până la secția de votare respectivă. Dacă nu se mai consideră român și sunt destui și de felul ăsta… Există și astfel de oameni, e opțiunea lor. (…) Mă gândeam, totuși, că poate domnul Dragnea reușește să îl depășească pe Ponta și să îi enerveze. Ponta a reușit. Poate că Dragnea reușește să ridice ștacheta și mai sus. Poate mai are o zicere de geniu pe la întâlnirile din județe acum și zice ceva  și de diaspora, una din aia cum i-a spus omului aceluia – «Nimic ești tu!». Are de la cine să învețe. Domnul Adrian Năstase știți ce spunea? «Aștia din străinătate nu e corect să aibă un vot întreg, cum au cei din România, corect ar fi trei la snop».”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

MAE ia în discuție deschiderea a mai puțin de 300 de secții de votare în străinătate, număr aproximjtiv egal cu cel din 2014. Decizia finală va fi anunțată înainte de 27 aprilie, startul oficial al campaniei electorale.