Tema emisiunii Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu, a fost noile restricții adoptate de autorități și eventuala eficiență a acestor măsuri în stoparea creșterii cazurilor noi de coronavirus.
Era de așteptat ca mai mulți oameni să iasă pe străzi pentru a protesta față de aceste măsuri, însă lozincile manifestanților sunt deplasate, susține Cristian Tudor Popescu:
„Nu reprezintă un fenomen de proporții, în comparație cu ce am văzut în alte țări din vestul Europei. E aproape imposibil să nu apară astfel de proteste. Mie mi se par deplasate acele lozinci <<libertate, te iubim, ori învingem, ori murim>>. Aceste lozinci eroice nu au nicio legătură cu realitatea, nu-i omoară nimeni. (…) În Myanmar dictatura militară trage în populația civilă și nu poate să-i oprească nimeni.”
Ce este însă lipsită de logică este măsura de a închide magazinele mai devreme, spune gazetarul și scriitorul, întrucât oamenii se vor îngrămădi în magazine pentru a-și face cumpărăturile:
„Problema este din punct de vedere matematic, numărul de persoane pe metri pătrați alocați unei persoane, astfel încât să se păstreze o distanță de protecție, nu mă interesează ora. Problema este să asigure această distanță și pe asta nu o asiguri blocând la ora 18.00. Nu înțeleg de ce nu se recurge la ceea ce am văzut când a fost carantină totală în anul trecut, numărul de persoane care intră într-o secvență de timp, nu ora, (…) nu să închizi la ora 18.00 și la ora 17.00 să ai acolo buluc lume. Nu am înțeles logica.”
De altel, Cristian Tudor Popescu mai spune că actualele restricții nu vor avea un efect prea mare în stoparea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2:
„Un efect mai slab decât ar fi avut lockdown-ul. Anul trecut, aveam carantină totală în România la o incidență de infectare, nu știu dacă era 1, a fost în jurul lui 1 la mie, și acum discutăm de 7, de peste 8, nu se compară, existau toate datele pentru a ieși premierul sau președintele să spună <<nu avem ce face, e valul 3, a urcat mult mai mult de valul 2 și facem un lockdown, eventual pentru 20 de zile, ca să știți>>.”
Gazetarul și scriitorul dă exemplul Israelului, țară care, prin măsuri dure, combinate cu o campanie de vaccinare eficientă, a reușit acum să scadă la miminum numărul cazurilor noi. De ce nu adoptăm și noi o astfel de strategie?
„A introdus vreo 3 carantine totale fără să clipeasă și acolo s-au văzut efectele. De ce nu se ia această măsură și o mermelesc cu ora, cu școlile? Pentru că, în continuare, văd că n-au ieșit din atmosfera de alegeri. (…) În toamnă, au greșit la fel când nu au introdus carantina din septembrie. Alegerile au trecut, dar au trecut numai în realitate, nu și în capul guvernanților”, spune Cristian Tudor Popescu.
Mai mult, guvernanții par să își subestimeze electoratul, spune gazetarul și scriitorul. Cel puțin asta pare a fi concluzia, după dialogul cu ascultătorii Europa FM:
„Își subestimează propriul electoral, îi consideră mai puțin responsabili decât sunt. Ia încearcă-i, poate că sunt capabili. Din ce am văzut, n-am făcut decât să-mi întăresc convingerea. Au greșit-o și nu prin duritatea măsurilor, ci prin iraționalitatea lor. Niciunul nu a venit să spună <<ne omoară cu măsurilea astea>>, au spus <<e inutil>>, asta a fost obiecția, nu că ar fi prea dure. (…) Chiar și cetățenii de bună intenție, care sunt contrariați în fața acestor măsuri în primul rând neraționale, pe care le ia această coaliție.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: