Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au revenit la Piața Victoriei, pentru a discuta cu ascultătorii Europa FM despre anunțul făcut de premierul Florin Cîțu, cu privire la relaxarea măsurilor, de la 1 iunie.
Cristian Tudor Popescu spune că anunțul premierului a fost făcut, la fel ca cel al președintelui Franței, pentru a da oamenilor un orizont de speranță, fără a oferi însă o siguranță că așa vor sta lucrurile la momentul respectiv:
„Datorită lui Emmanuel Macron, care a lansat acum o săptămâmă, a dat un termen tot în iunie, un termen de la care Franța va începe relaxarea și reluarea unei vieți normale. De ce au făcut acest lucru? Ca să dea oamenilor un orizont de speranță, nu au de unde să știe care va fi situația la 1 iunie, vom vedea. Astfel de predicții, 10 milioane de vaccinați la sfârștiul lunii iunie, acum vorbim de 1 milion, o extrapolare simplă arată că nu se pot face cele 10 milioane. (…) E o declarație politică, o declarație de speranță cu care se dorește liniștirea populației. Nu are cum să știe premierul că de la 1 iunie o să fie bine, s-ar putea să fie mai rău decât acum și acum e rău.”
Până acolo, însă, avem de a face cu o situație foarte grea, spune gazetarul și scriitorul:
„Mai important decât declarația domnului Cîțu e ce spun medicii și medicii spun ultima linie de apărare a covârșită în momentul de față. Gem ATI-urile și la propriu și la figurat de bolnavi în stare critică, asta e situația de acum.”
Referitor la campania de vaccinare, Cristian Tudor Popescu speră ca autoritățile să rezolve problemele legate de centrele de imunizare:
„Ce se va întâmpla dacă la 1 iunie sau după aceea, puțin, vom avea oameni pe lista de așteptare? Ei vor să se vaccineze, dar nu s-a putut să se vaccineze până acum. Mă aflu eu în situația inversă, oameni care s-au înscris înaintea mea pe diverse centre și care nu au primit niciun termen. Acești oameni ce fac? Centrele de vaccinare nu sunt omoloage, nu sunt standardizate, sunt discrepanțe prea mari ca timp, acum și ca vaccin. Nu știu cum ar trebui s-o rezolve comitetul acela să egalizeze într-un fel centrele.”
Biserica poate contribui foarte mult în a convinge populația, mai ales cea din zonele rurale ale țării, să se vaccineze anti-Covid, dar nu toți preoții vor face acest lucru, mai spune Cristian Tudor Popescu:
„Să iasă Patriarhul și să spună <<vaccinul e de la Dumnezeu>>, e ceva pe lumea asta care nu este de la Dumnezeu? Păi și vaccinul e de la Domnul, atât să spună, apoi să meargă și să se vaccineze. N-o să facă asta toți preoții, o să fie unii care o să spună că vaccinul e de la Diavolul, sau Covidul e boală de la Dumnezeu. Chiar și așa, e bine că Biserica Ortodoxă nu are, oficial, o atitudine împotriva vaccinării.”
Gazetarul și scriitorul a venit cu precizări și referitoare la afirmația premierului legată de faptul că românii nu vor avea nevoie de un pașaport verde pentru a putea circula în interiorul țării:
„Premierul Cîțu a spus foarte clar, în România nu se va aplica pașaport verde pentru circulația în interes turistic în interiorul țării. (…) A existat pașaport intern în România, la începutul anilor ’50, nu aveai voie să te muți de la București la Timișoara fără să dai o declarație autorităților. (…) Sunt deja țări care impun deja acest pașaport și nu poate nimeni să le facă nimic, Grecia împinge cel mai tare, din pricina turismului.”
În schimb, s-ar putea ca accesul la anumite evenimente să fie permis pe baza unor dovezi de vaccinare, lucru cu care Cristian Tudor Popescu mărturisește că este de acord:
„E vorba de accesul în restaurante, în sălile de spectacol, la festivaluri, pe baza unui atestat de vaccinare, care nu este pașaport, pentru că nu ține de circulație. De pildă, eu consider că este foarte corect cu restaurantele. Dreptul omului la sănătate, la muncă, la circulație liberă, trebuie respectat, dar eu nu cred că dreptul omului la cârciumă trebuie respectat. În Israel te duci la bar, la club, cu vaccinul făcut. Pentru festivaluri, mi se pare corect să se ia astfel de măsuri.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: