Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre Călin Georgescu: „Omul vorbește exclusiv în apoftegme, adică în sentințe. Adevărul este în ce spune el. Punct” / „Ăsta este un tip de mesaj, de emisie specifică liderilor de secte” | VIDEO 

Primul tur al alegerilor prezidențiale i-a trimis, conform numărului de voturi, în cel de-al doilea tur pe candidatul pro rus Călin Georgescu și pe candidata USR, Elena Lasconi. Peste două milioane de români l-au votat pe Georgescu și peste un milion 700 au votat pentru Lasconi. Cei doi au primit deja susținere din partea unor partide sau candidați independenți pentru turul al doilea. AUR, partidul SOS, condus de Diana Șoșoacă și Partidul Tineretul pentru Toți (POT) au anunțat că îl susțin pe ultranaționalistul Călin Georgescu. Pe de altă parte, Elena Lasconi este susținută de PNL, Forța Dreptei, Mircea Geoană și REPER.

Cristian Tudor Popescu a fost prezent miercuri, 27 noiembrie, la emisiunea „România în Direct” la Europa FM, Cap la Cap cu Cătălin Striblea. Gazetarul și publicistul a spus că discursul lui Călin Georgescu este construit din sentințe, din propoziții pe care nu le argumentează, asemenea liderilor de secte. „Ăia vin și emit tot felul de fraze care trebuie luate ca adevăruri scrise cu litere de foc în stâncă. Asta este ce face acest domn”, a precizat Cristian Tudor Popescu. Publicistul este de părere că școala românească i-a învățat din ce în ce mai puțin pe copii să gândească, în timp ce inteligența artificială –  careeste foarte bună, dacă știi să gândești rațional”, a subliniat publicistul – a contribuit la educarea acestora. „Iată ce utilă poate fi, dar, în același timp, dacă nu știi să gândești rațional, atunci inteligența artificială gândește ea în locul tău și îți dă impresia că ești deștept”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Cristian Tudor Popescu: „Știam cine este, dar nu l-am cunoscut în această calitate a lui de concurent care intră de pe locul I în turul II”

Cătălin Striblea: Ce ați aflat în astea 72 de ore? Spuneați că nu l-ați cunoscut bine înainte de alegeri. Că a fost un candidat marginal.

Cristian Tudor Popescu: „Nu l-am cunoscut deloc aproape. Știam cine este, dar nu l-am cunoscut în această calitate a lui de concurent care intră de pe locul I în turul II. Nu am avut niciun fel de predicție în legătură cu asta”.

Cristian Tudor Popescu: „Omul vorbește exclusiv în apoftegme, adică în sentințe. Propoziții la care nu așteaptă răspuns, pe care nu le argumentează” 

Cătălin Striblea: Laolaltă cu noi înseamnă că vedeți atunci înregistrări mai vechi, interviuri mai vechi, mai noi, apariții. Sunt ore de imagini care sunt difuzate acum de televiziuni cu diferite fațete ale candidatului Georgescu. Ce portret v-ați conturat?

Cristian Tudor Popescu: „Omul vorbește exclusiv în apoftegme, adică în sentințe. Propoziții la care nu așteaptă răspuns, pe care nu le argumentează. El nu vine cu o propunere de dialog în care spune «Domnule, eu sunt de părere că… Haideți să vedem de unde rezultă adevărul. Poate e la mijloc». Adevărul nu este nici măcar la mijloc pentru domnul acesta. Adevărul este în ce spune el. Punct. Nu stabilește niciun dialog”.

Cristian Tudor Popescu: „Adevărul este în ce spune el. Punct. Nu stabilește niciun dialog. «Apa este plină cu nanocipuri». Punct. Niciun fel de argumentație pentru asta”

Cristian Tudor Popescu: „«Apa este plină cu nanocipuri». Punct. Niciun fel de argumentație pentru asta. «Americanii nu au fost pe Lună». Punct. De ce? «Pentru că așa vă spun eu». Asta este un tip de mesaj, de emisie specifică liderilor de secte. Ăia vorbesc așa. Ăia nu vin acolo să intre în polemică, să dialogheze, să susțină o discuție. Ăia vin și emit tot felul de fraze care trebuie luate ca adevăruri scrise cu litere de foc în stâncă. Asta este ce face acest domn”.

Cristian Tudor Popescu: „Deci, această inteligență artificială a educat deja vreo două generații”

Cătălin Striblea: Peste două milioane de conaționali l-au votat. Hai să presupunem că majoriatatea dintre ei află cum toate aceste lucruri. Că cei mai mulți dintre ei or fi văzut doar clipulețele de campanie pe TikTok. Sunt argumente care spun că a fost cea mai mare campanie pe TikTok din zona asta și atunci milioane de oameni au stat cu telefonul în mână și li s-a creat un mediu în care au văzut filme cu Mesia, cum spuneți. Întrebarea care se puse este: acum, când apar și celelalte informații și lucrurile pe care nu le știi despre Călin Georgescu, dar le afli în premieră – astea cu nanocipuri, cu cezariana, cu legătura cu Dumnezeu, cu NATO și Uniunea Europeană. Asta spune: că UE nu ne ajută pe noi. Legătura sau zona tulbure cu Rusia. Întrebarea care se pune: Mai poate fi votat o dată?

Cristian Tudor Popescu: „Da, mai poate, dar eu sper că nu va fi votat de același număr de oameni. Ce s-a întâmplat? E o consecință a faptului că inteligența artificială – și prin asta înțelegem telefon, computer, chiar și televizor – mediul, vă amintiți Marshall McLuhan ce a spus? Mediul este mesajul, da? Deci, această inteligență artificială a educat deja vreo două generații. Sunt educate deja. Începând de prin anul 2000”.

Cristian Tudor Popescu: „Ei sunt copiii IA”

Cătălin Striblea: Adică nu se educă în școală și în relația socială de calitate de acasă?

Cristian Tudor Popescu: „Exact, ci sunt educați, au crescut și au fost educați de această inteligență artificială. Ei sunt copiii IA”.

Cristian Tudor Popescu: „Dacă știi să gândești, și asta trebuie să înveți, pe lângă date, adică matematică, geografie, teologie, ce vrei, trebuie să știi să și înveți să gândești”

Cătălin Striblea: Adică ai inteligenței artificale.

Cristian Tudor Popescu: „Sau copiii AI, dacă vreți. Că sună mai altfel. Copiii AI. Ce face inteligența artificială? Dacă știi să gândești, și asta trebuie să înveți, pe lângă date, adică matematică, geografie, teologie, ce vrei, trebuie să știi să și înveți să gândești. Și este exact ceea ce a făcut din ce în ce mai puțin școala românească în ultimele decenii. Să învețe oamenii, tinerii, copiii să gândească. Nu să-i învețe neapărat matematică, chimie, română sau biologie. Ci să-i învețe să gândească. Adică să opereze corect cu datele pe care le au la dispoziție. Și de aceea inteligența artificială este foarte bună, dacă știi să gândești rațional. Dacă știi să gândești rațional, ea te ajută. Pentru că îți iei date repede”.

Cristian Tudor Popescu: „Iată ce utilă poate fi, dar, în același timp, dacă nu știi să gândești rațional, atunci inteligența artificială gândește ea în locul tău și îți dă impresia că ești deștept”

Cristian Tudor Popescu:Iată ce utilă poate fi, dar, în același timp, dacă nu știi să gândești rațional, atunci inteligența artificială gândește ea în locul tău și îți dă impresia că ești deștept. Dacă m-ați întreba la ce concluzie am ajuns, asta este una foarte importantă. Oamenii ăștia nu au votat în primul rând – acestea sunt cauze – sigur că sunt sătui de clasa politică, de corupție, de demagogie, de toată retorica asta înfiorătoare, de minciuni, sigur că sunt sătui, dar mai presus decât orice este să te consideri mai deștept decât toți ceilalți. Și această impresie poate să ți-o dea inteligența artificială. Că faci parte dintr-un grup privilegiat care a înțeles despre ce e vorba. Ăilalți sunt proști. Nu și-au dat seama. Noi știm despre ce e vorba”.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Citește și: Patriarhia Română recomandă preoților să nu facă politică și să nu sprijine vreun candidat sau altul | AUDIO