Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre acuzațiile privind manipularea alegerilor din 2024, în cazul Călin Georgescu, în același mod ca în 2000: Fals. Eu am spus că vorbește ca un șef de sectă sinucigașă

Ediție specială a emisiunii „România în Direct” cu Cătălin Striblea, Cap la Cap cu publicistul Cristian Tudor Popescu. Ziaristul a explicat în cadrul ediției de miercuri, 11 decembrie, de ce a folosit „niște mijloace de manipulare care nu sunt corecte”, fără însă să fi mințit, subliniază acesta, pentru a împiedica câștigarea alegerilor prezidențiale din 2000 de către Corneliu Vadim Tudor. El a explicat, de asemenea, de ce acea situație în care s-a implicat „pentru a-i pune pe gânduri pe comuniști” nu este comparabilă, din punctul de vedere al intențiilor sale, cu cea care privește candidatul Călin Georgescu, de la alegerile din 2024. Cristian Tudor Popescu argumentează că „în primul rând, eu nu am vorbit de fascismul lui Călin Georgescu. Și dacă aș vorbi, ar fi perfect justificat. L-am numit sectant nu pentru că ar avea o altă confesiune ca în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, baptist. Eu am spus că vorbește ca un șef de sectă sinucigașă. Mă bazez pe discursul lui la adresa credinței ortodoxe din România, creștin ortodoxe. Ceea ce e cu totul altceva decât în cazul lui Corneliu Vadim Tudor”.

Cristian Tudor Popescu explică de ce referirile la adresa lui Călin Georgescu nu sunt comparabile cu manipularea alegerilor prezidențiale din 2000: În primul rând, eu nu am vorbit de fascismul lui Călin Georgescu”. 

Cristian Tudor Popescu explică de ce referirile la adresa lui Călin Georgescu nu sunt comparabile cu manipularea alegerilor prezidențiale din 2000: Eu am spus că vorbește ca un șef de sectă sinucigașă. Mă bazez pe discursul lui la adresa credinței ortodoxe din România. Ceea ce e cu totul altceva decât în cazul lui Corneliu Vadim Tudor 

 

 

Cătălin Striblea: Erați la un moment dat la Digi24 cu Claudiu Pândaru – ne trimit mulți ascultători filmul ăsta – în care ați explicat ce ați făcut la alegerile din 2000. Și ați spus că ați folosit nișe cuvinte ca să manipulați la data respectivă contra lui Vadim Tudor. Corect? Cum e? Cum stă treaba?

Cristian Tudor Popescu: „Da, este exact așa. Atunci eram într-o situație nu la fel de rea ca asta, dar rea, o situație foarte rea în care Corneliu Vadim Tudor ajunsese în turul II al alegerilor prezidențiale și există multe similitudini acum, dacă mă gândesc, cu situația asta. Emil Constantinescu se găsea ca imagine, practic, în aceeași poziție ca și Klaus Iohannis acum”.

Cristian Tudor Popescu: „Statul român a fost atunci într-o disoluție efectivă cum nu fusese niciodată în istoria post-decembristă”

Cătălin Striblea: Era praf.

Cristian Tudor Popescu:Era praf. Deci, ură la nivel de țară la adresa lui Emil Constantinescu. Prin urmare, în structurile de forță ale statului, în armată, servicii, în poliție, în jandarmerie, în toate exista o tendință din ce în ce mai marcată la un pas de nesupunere, dar de neintervenție. Pentru că atunci când Miron Cozma venise cu puțin timp înainte de alegerile din 2000, în 1999, la sfârșitul lui ianuarie prima și a doua la Stoenești, din februarie, când venea spre București, când se apropia de Pitești, și eu dormeam de trei zile în redacție atunci și îmi trimisesem familia la Constanța din București pentru că primeam amenințări la fiecare două-trei ore. <<Venim să îți dăm foc la casă>> pe pager. Venea spre București Miron Cozma și a fost oprit atunci. S-a pus problema dacă să se trimită armata împotriva minerilor și bine s-a făcut că nu a fost trimisă, pentru că ar fi fraternizat armata cu minerii atunci și veneau ca Khmerii Roșii când au intrat în Phnom Penh (referire la Războiul Civil Cambodgian – n.red.), veneau pe tancuri minerii și militarii în București, unde Corneliu Vadim Tudor, în costum alb, îi aștepta la intrarea în București. Statul român a fost atunci într-o disoluție efectivă cum nu fusese niciodată în istoria post-decembristă. Prim-ministrul Radu Vasile era în Palatul Victoria. L-am sunat profesional. Și l-am întrebat: <<Ce faceți acum că e situația asta?>>. Și zice: <<Domn Popescu…>> El era un om bun. Radu Vasile era un om bun. Prea puțin competent, dar un om bun. <<Păi, ce să fac, domn Popescu? Mă gândesc să vizitez și eu Palatul Victoria, că ăsta e un monument istoric, sunt aici cu bodyguardul Neluțu>>. Ăsta mai era acolo, restul fugiseră toți. Se punea problema să se retragă în munți. Atunci, echipa Constantinescu, în frunte cu președintele să se retragă în munți, pentru că nu mai aveai ce să opui minerilor care veneau spre București. Nu o să discut acum – e complicat – de ce s-au oprit atunci minerii”.

Cristian Tudor Popescu: „Pentru mine era de neconceput, având în vedere ce v-am spus, să fie președintele României Corneliu Vadim Tudor”

Cătălin Striblea: De asta atitudinea dumneavoastră anti-Vadim?

Cristian Tudor Popescu: „Bineînțeles. Pentru că eu știam foarte bine prin ce a trecut România, Vadim fiind de conivență cu minerii cât se poate de clar. El era aripa politică a Mineriadei atunci. Și în 2000, când a participat la alegeri și a ajuns în turul II, din nou o similitudine cu situația de acum. Ciucă, Ciolacu care se porcăiesc cum ați văzut, atunci erau Mugur Isărescu și Stolojan pe partea dreaptă, care nu au vrut de afurisenie să renunțe să candideze. Au spart dreapta și Corneliu Vadim Tudor a intrat în turul II cu Ion Iliescu. Pentru mine era de neconceput, având în vedere ce v-am spus, să fie președintele României Corneliu Vadim Tudor. Nici nu puteam să-mi imaginez ce se alege de țara asta cu el președinte. Și atunci am folosit niște mijloace de manipulare care nu sunt corecte și eram perfect conștient de faptul că nu e corect. Dar nu am spus minciuni. Deci, n-am folosit propagandă neagră. Există propagandă albă, gri, există neagră. Neagră însamnă să minți în falși, cum spunea Nicolae Ceaușescu. Eu n-am mințit atunci, dar, ca să termin acum că înțeleg că s-a viralizat povestea asta, trebuie să o spun, dacă m-ați întrebat”.

Cristian Tudor Popescu: L-am numit sistematic „Fascistul din Carpați” pe Corneliu Vadim Tudor „pentru a-i pune pe gânduri pe comuniști” / „Când auzeam așa ceva se crispau cu toții”

Cristian Tudor Popescu: „Eu am spus atunci așa: A apărut o știre atunci, eu nici nu știam că Corneliu Vadim Tudor, care era ca și Călin Georgescu, cu Dumnezeu înainte în tot ce spunea, tot trimisul lui Dumnezeu era și el, a rezultat că era baptist. Baptist. Foarte departe de credința ortodoxă din România. Și atunci, pentru că a apărut această știre eu l-am numit pe Corneliu Vadim Tudor sectant în mod sistematic din acel moment, cu toate că baptismul era o confesiune acceptată în România, dar eu l-am numit sectant pentru a-i mai pune pe gânduri pe votanții lui, credincioși ortodocși. Și doi: am luat un titlu din L’Humanité Dimanche, ziarul comuniștilor francezi, l-a luat de acolo, nu eu am spus asta, <<Fascistul din Carpați>>, care apăruse acolo pe prima pagină. Corneliu Vadim Tudor în toată splendoarea lui cu costumul alb și cu ochelarii negri. Și am repetat sistematic <<Fascistul din Carpați>>, indicând sursa, deci nu eu, indicam sursa L’Humanité. De ce am făcut asta? Pentru a-i pune pe gânduri pe comuniști. Pentru că în anul 2000 erau mulți nostalgici, mulți oameni crae făcuseră parte nu neapărat din aparatul comunist, din viața comunistă din România și pentru care cuvântul fascist, potrivit propagandei comuniste era cap de mort. Când auzeam așa ceva se crispau cu toții. Asta am făcut”.

Cristian Tudor Popescu: „În primul rând, eu nu am vorbit de fascismul lui Călin Georgescu” / „Eu am spus că vorbește ca un șef de sectă sinucigașă. Mă bazez pe discursul lui la adresa credinței ortodoxe din România, creștin ortodoxe”

Cătălin Striblea: Dar acum, grupurile care promovează această explicație pe care ați dat-o acum și pe care ați dat-o în acea emisiune la Digi24 sunt grupurile lui Călin Georgescu și ei prezintă asta drept o dovadă că ați procedat la fel și în cazul lui Călin Georgescu.

Cristian Tudor Popescu: „Fals. Iată cum folosesc acești inși acum metode de manipulare. În primul rând, eu nu am vorbit de fascismul lui Călin Georgescu. Și dacă aș vorbi, ar fi perfect justificat. L-am numit sectant nu pentru că ar avea o altă confesiune ca în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, baptist. Nici nu știu dacă e ortodox sau ce confesiune are și nici nu mă interesează. Eu am spus că vorbește ca un șef de sectă sinucigașă. Mă bazez pe discursul lui la adresa credinței ortodoxe din România, creștin ortodoxe. De aceea l-am făcut sectant și nu orice fel de sectă. Ceea ce e cu totul altceva decât în cazul lui Corneliu Vadim Tudor”.

Cristian Tudor Popescu: „Iar în ce privește fascismul, păi atunci, când îți manifești admirația și aprobarea pentru Zelea Codreanu și Antonescu, poți să fii numit fascist? Evident, da”

Cristian Tudor Popescu: „Iar în ce privește fascismul, păi atunci, când îți manifești admirația și aprobarea pentru Zelea Codreanu și Antonescu, poți să fii numit fascist? Evident, da. Deci, ce legătură este cu Corneliu Vadim Tudor?”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Tudor Popescu, despre viitorul guvern al României: „Va fi guvern de sacrificiu, dar nu va fi sacrificat guvernul, vor fi sacrificați cetățenii în această perioadă” | VIDEO