Turul II al alegerilor prezidențiale se apropie – acesta va avea loc duminică, 8 decembrie. În cursa finală pentru Cotroceni au ajuns candidatul suveranist Călin Georgescu și candidata USR, Elena Lasconi. Într-o ediție specială „România în Direct” cu Cătălin Striblea, Cap la Cap cu Cristian Tudor Popescu, la Europa FM, publicistul afirmă că „dacă va fi președinte domnul acesta, Călin Georgescu, va face exact ce dorește. Tot ce poate să facă prin lege și chiar ce nu poate, pentru că va schimba și legile domnul”. Cristian Tudor Popescu spune că, dacă Georgescu ar ajunge președinte, acesta ar schimba legi prin referendum, considerat de ziarist „o formă primitivă de democrație”. Cristian Tudor Popescu afirmă că, pe de cealaltă parte, în cazul Elenei Lasconi, aceasta nu se mai aruncă în declarații așa cum o făcea înaintea turului I. „Înainte de a veni la noi și chiar în emisiune atunci, cu noi, indiferent ce întrebare i se punea, considera că trebuie neapărat să dea un răspuns. Frontal. Să se angajeze într-un răspuns. Și greșea de multe ori”, spune publicistul.
Cristian Tudor Popescu: „Dacă va fi președinte domnul acesta, Călin Georgescu, va face exact ce dorește. Tot ce poate să facă prin lege și chiar ce nu poate, pentru că va schimba și legile domnul”
Cristian Tudor Popescu: „Dacă va fi președinte domnul acesta, Călin Georgescu, va face exact ce dorește. Tot ce poate să facă prin lege și chiar ce nu poate, pentru că va schimba și legile domnul. Nici nu-mi imaginez că va rămâne încorsetat domnul Georgescu, care este trimisul lui Dumnezeu – el vorbește direct cu Iisus Hristos – prin urmare, cum o să rămână mărginit, îngrădit de Constituție și de niște legi? Le va schimba și pe acestea. Prin referendum”.
Cristian Tudor Popescu: „Aceasta este o armă la dispoziția președintelui”
Cătălin Striblea: Prin referendum.
Cristian Tudor Popescu: „Da, domnule Striblea. Aceasta este o armă la dispoziția președintelui. O să convoace referendumuri”.
Cristian Tudor Popescu: „Vii cu o presiune enormă a referendumului”
Cătălin Striblea: Dar alea sunt consultative, multe dintre ele.
Cristian Tudor Popescu: „Nu contează. Vii cu o presiune enormă a referendumului. <<Uite, domnule, poporul. Voi, nenorociții ăștia de politicieni nu vreți să dați ascultare glasului poporului>>”.
Cristian Tudor Popescu: „Referendumul este o formă primitivă de democrație. Că și democrația are treptele ei”
Cătălin Striblea: Păi și e rău să ai referendum? E principala formă de democrație.
Cristian Tudor Popescu: „Nu, nu. Referendumul este o formă primitivă de democrație. Că și democrația are treptele ei. De aceea, există teme pe care este absurd să faci referendum”.
Cătălin Striblea: Dați-mi un exemplu. La ce v-ați putea aștepta?
Cristian Tudor Popescu: „Păi, de pildă, să intrăm sau nu în zona EURO. Faci referendum pe așa ceva?”
Cătălin Striblea: Nu. Asta ar trebui să hotărască niște specialiști. Vă e teamă că ne bagă Călin Georgescu în zona EURO? Nu ne bagă Călin Georgescu în zona EURO.
Cristian Tudor Popescu: „Să vaccinăm copiii sau nu?”
Cristian Tudor Popescu: „O să avem niște teme de referendum de stă pisoiul în coadă”
Cătălin Striblea: Cum să faci referendum pe așa ceva?
Cristian Tudor Popescu: „Păi, să facem. V-am spus că referendumul este o formă primitivă de democrație și de aceea el nu trebuie aplicat decât la chestiuni mari, fundamentale, în alb și negru. Simple, în ultimă instanță. În care răspunsul este simplu. Vrem în NATO sau nu vrem în NATO? Acolo poți să pui referendum. Sigur că da. Dar nu poți să supui la referendum niște teme de acest gen. Ei bine, poate că vom asista și aici la o înnoire, la noile inovații. O să avem niște teme de referendum de stă pisoiul în coadă”.
Cristian Tudor Popescu: „În 100 de zile o să reprivatizeze toate firmele străine din România”.
Cristian Tudor Popescu: „Există cineva printre susținătorii domnului Georgescu care mai are un dram de rațiune?”
Cătălin Striblea: A zis asta? Aseară a zis altceva. A zis „nu, nici vorbă”. Că a fost întrebat despre naționalizare.
Cristian Tudor Popescu: „Stai, domnule puțin. Eu spun din programul dânsului. Poate fi consultat. Programul dânsului unde spune că taxele pe firme o să fie diferite – firmele românești față de firmele străine”.
Cătălin Striblea: Adică cum?
Cristian Tudor Popescu: „Adică firmele străine o să aibă taxe mai mari decât alea românești. Există cineva printre susținătorii domnului Georgescu care mai are un dram de rațiune? Cum să faci așa ceva? Păi, în momentul ăla și se retrag toți investitorii, toate firmele care au aici filiale, marile firme în care muncesc un milion și jumătate de români. Pe care într-o 100 de zile domnul Georgescu vrea să îi lase fără locuri de muncă”.
Cristian Tudor Popescu: „Față de momentul întâlnirii noastre cu dânsa din acest studio, pur și simplu a trecut prin ciururi și prin dârmoane”
Cătălin Striblea: Dar prestația doamnei Lasconi cum vi se pare?
Cristian Tudor Popescu: „A crescut mult. Față de momentul întâlnirii noastre cu dânsa din acest studio, pur și simplu a trecut prin ciururi și prin dârmoane. A trecut prin tot felul de situații. Vă dați seama ce presiune este pe ea în clipa de față? O presiune enormă. Noi i-am aruncat acum practic în spate toată presiunea pe care o exercită această situație îngrozitoare din țara noastră”.
Cristian Tudor Popescu: „Înainte de a veni la noi și chiar în emisiune atunci, cu noi, indiferent ce întrebare i se punea, considera că trebuie neapărat să dea un răspuns. Frontal. Să se angajeze într-un răspuns. Și greșea de multe ori”
Cătălin Striblea: Nu vi se pare la fel de inadecvată ca întotodeauna? Parcă joacă alt personaj. Parcă nu e ea însăși.
Cristian Tudor Popescu: „Nu, domnule. Nu se mai aruncă, în primul rând. Nu se mai aruncă. Înainte de a veni la noi și chiar în emisiune atunci, cu noi, indiferent ce întrebare i se punea, considera că trebuie neapărat să dea un răspuns. Frontal. Să se angajeze într-un răspuns. Și greșea de multe ori. Pentru că, așa cum am spus, nici n-avea de unde să știe. Pentru că nu s-a pregătit pentru această funcție. Peste noapte a fost aruncată. Acum – asta vă pot spune sigur – nu se mai aruncă, ceea ce este un progres după părerea mea”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin