Confidenţialitate

Cristian Presură: „O primă menire a sistemului de educație în România este să creeze o bază pentru piața de muncă în așa fel încât să absoarbă elevii” | VIDEO

Fizicianul Cristian Presură a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. O variantă neasumată de Ministerul Educației privind planurile-cadru pentru liceu a generat o interesantă și binevenită polemică în spațiul public. Dispar logica și psihologia din curriculumul liceal? Devin fizica, chimia și biologia discipline opționale? Cum ar trebui să arate un plan-cadru echilibrat? Cristian Presură a explicat la Europa FM că „O primă menire a sistemului de educație în România este să creeze o bază pentru piața de muncă în așa fel încât piața de muncă să absoarbă elevii”. Fizicianul a mai spus că „Ideea de bază în România ar fi să construim o astfel de economie performantă, cu toate dimensiunile ei”.

Ce sunt planurile-cadru?

Pentru că noțiunea de plan-cadru a apărut tot mai des în spațiul public în ultima vreme, Marcel Bartic a explicat la Europa FM ce sunt acestea.

„Planurile-cadru sunt acele documente care reglează ce discipline ar trebui să studieze un elev, ce număr de ore alocat fiecărei materii. Cu alte cuvinte, este esența sistemului nostru de învățământ”, a explicat Marcel Bartic.

Cristian Presură: Devin opționale, la liceele de profil real, materii la care te aștepți ca ele să fie elemente de bază

Marcel Bartic: Cum v-ați poziționat față de acestă variantă a planurilor-cadru?

Cristian Presură: „Eu am privit partea de știință de data aceasta și am observat că acolo, materiile acestea – Științele Naturale, Fizică, Chimie și Biologie – devin opționale chiar la liceele de profil real Științe Naturale, deci acolo unde te aștepți ca ele să fie elemente de bază, nu vorbim de un profil umanist, vorbim despre un profil real, licee Științe Naturale. Și chiar acolo devin opționale”.

Cristian Presură: „De ce ar vrea Ministerul să pună opționale tocmai materiile care sunt de bază la un anumit profil?”

„Și asta m-a surprins… m-a surprins foarte mult pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Bineînțeles că orele sunt completate cu alte materii – și aici se poate discuta – însă ideea de bază rămâne: de ce ar vrea Ministerul să pună opționale tocmai materiile care sunt de bază la un anumit profil?”, a mai spus Cristian Presură.

Cristian Presură: „O primă menire a sistemului de educație în România este să creeze o bază pentru piața de muncă în așa fel încât piața de muncă să absoarbă elevii”

Marcel Bartic: Este într-adevăr o întrebare la care ar trebui să primim un răspuns. Pe de altă parte, discutăm despre un document care nu a fost asumat de Ministerul Educației, dar mie mi se pare un prilej foarte potrivit să ducem discuția în zona în care poate ar trebui să ne gândim mai atent la ce ar trebui să studieze elevii de liceu? Aminteați mai devreme de materii foarte importante pentru profilul real, așa cum, fără îndoială, sunt unele specifice pentru profilul uman. Cum ar trebui să arate un plan-cadru echilibrat, să ținem seama de documentul de care vorbeam mai devreme permite cumva și un curriculum la decizia elevului – foarte interesantă noțiunea acesta, este nou și parcă nu sună foarte rău.

Cristian Presură: „Da, în esență, discuția este principială. Ce vrea sistemul de educație românesc de la elevii săi? De la elevii din România. Ce vrea? Vrea să-i trimită pe piața muncii, vrea să-i facă niște înțelepți? Vrea să-i facă fericiți în viață? Care este rolul?

Și în momentul în care începi să pui aceste probleme vezi, de fapt, că Ministerul are foarte multe neclarități și că nu vede lucrurile așa cum poate ar trebui să le vadă cineva și nu prea știe în ce direcție să se ducă – și se vede asta foarte bine din proiectul România Educată, care, tot așa, nu răspunde la întrebările acestea esențiale – de ce vrem să avem acest proiect România Educată, ce vrea el să rezolve, unde vrea să ducă el elevul? Aici fiecare își are părerea lui proprie și personală.

Părerea mea personală este că o primă menire a sistemului de educație în România este să creeze o bază pentru piața de muncă în așa fel încât piața de muncă să absoarbă elevii, elevii – după ce termină – să-și găsească servicii și să avem o economie funcțională”.

Cristian Presură: „Ideea de bază în România ar fi să construim o astfel de economie performantă, cu toate dimensiunile ei”

„Și problema majoră cu economiile de azi, din toată lumea, este că ele sunt foarte competitive. Trăim pe o iață economică globală în care câștigă economiile care sunt competitive, care au tehnologie ridicată. Sunt acele economii performante și atunci ideea de bază în România ar fi să construim o astfel de economie performantă, cu toate dimensiunile ei.

Nu înseamnă numai ingineri foarte avansați, nu înseamnă numai programatori foarte avansați, ci se pornește de la bază: de la electricieni, de la mecanici și așa mai departe. Cam așa ar trebui să fie construită o economie performantă și atunci avem nevoie, în esență, de o școală care să fie diversificată. Deci nu vorbim numai despre licee, ci ar trebui să fie și școli profesionale în care se învață niște meserii care se caută și care sunt utile într-o economie performantă și, în mare parte, multe dintre acestea sunt tehnice”, a explicat fizicianul Cristian Presură la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Analfabetismul și literația. Gabi Bartic: „Literația, alfabetizarea funcțională nu este legată de inteligență. Nici de inteligență nativă, nici de inteligență dobândită | VIDEO