Președintele SUA Joe Biden și fostul președinte american Donald Trump au participat joi seară, 27 iunie, la prima dezbatere prezidențială organizată în acest an. Cei doi contracandidați s-au acuzat reciproc de diverse probleme de natură economică, politică ori socială care ar fi fost cauzate în timpul mandatelor fiecăruia. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – profesorul Cristian Pîrvulescu spune că, atât Biden, cât și Trump au avut momente de incoerență pe parcursul dezbaterii. În timp ce președintele în funcție s-a pierdut în amănunte în încercarea de a-și susține spusele prin cât mai multe cifre, Trump a rostit o lungă serie de erori. Într-un scenariu în care Donald Trump ar urma să câștige alegerile din State, fostul președinte american a declarat că i-ar obliga pe Volodimir Zelenski și pe Vladimir Putin să facă pace. „A sugerat înainte că o va face încă din perioada de transfer a mandatului. Știm foarte bine că asta înseamnă a sprijini punctul de vedere al Rusiei”, explică profesorul Cristian Pîrvulescu la Europa FM.
Cristian Pîrvulescu: Biden a avut și momente bune, nu numai proaste, dar ceea ce rămâne în memorie sunt momentele care au făcut ca imaginea de dezastru să se impună
Cătălin Striblea: Care e sentimentul dumneavoastră după dezbatere?
Cristian Pîrvulescu: „Același ca al multora. De ce ți-e frică, de aia nu scapi. M-am temut că vor exista astfel de momente. Ele au existat întotdeauna în viața domnului Biden. M-am așteptat să existe un antrenament mai bun. Din păcate, acel antrenament pe care l-au făcut l-a obligat să facă apel la cifre, dacă ați urmărit. A încercat să fie foarte serios, aducând foarte multe cifre și s-a pierdut în amănunte.
Pe de altă parte, Trump a fost la fel de incoerent, dar a părut tânăr și plin de vervă în toate reacțiile pe care le-a avut. Lista de neadevăruri pe care le-a spus este imensă – unele intenționate, altele nu în raport cu cele pe care le-a făcut Biden, dar până la urmă percepția contează și diferența aceea zdrobitoare între 67% – cei care îl consideră pe Trump ca fiind apt pentru mandat și 33% – cei care îl consideră apt pe Biden este într-adevăr ceea ce îi face pe unii democrați să se gândească la posibilitatea de a-l convinge pe Biden să renunțe la candidatură, pentru că este singura soluție. Alta nu e. […] De altfel, Biden a avut și momente bune, nu a avut numai momente proaste”.
Cristian Pîrvulescu: „Nu sunt convins că această dezbatere a făcut diferențe importante în ceea ce privește susținerea lui Biden sau a lui Trump”
Cătălin Striblea: Sigur, să spunem și lucrul acesta.
Cristian Pîrvulescu: „Da, da. Dar ceea ce rămâne în memorie sunt momentele pe care le-ați prezentat dumneavoastră. Sunt momente care au făcut ca imaginea de dezastru să se impună. Pentru Biden nu e un dezastru încă. Biden consideră că a fost o dezbatere bună în condițiile date și cu un adversar precum este Trump, dar foarte probabil va exista o discuție între staff-ul său de campanie și oamenii de partid și președinte și în urma acelei discuții se va lua o decizie. Dumneavoastră vorbeați despre posibili înlocuitori. Pe aceștia foarte bine să îi valideze Convenția partidului și să se meargă înainte. Dar e o problemă: va fi foarte greu ca aceștia să fie acceptați și de electorat. Pentru că eu nu sunt convins că această dezbatere a făcut diferențe importante în ceea ce privește susținerea lui Biden sau a lui Trump”.
Cristian Pîrvulescu: „Trump a reiterat ideea că îi va obliga pe Zelenski și pe Putin să facă pace” / „Știm foarte bine că asta înseamnă a sprijini punctul de vedere al Rusiei”
Cătălin Striblea: Dați-ne o perspectivă în viitor. Admitem acum că președintele Trump are șanse mai mari să fie reales la Casa Albă. Ce înseamnă pentru spațiul în care trăim noi, atât cât puteți realiza astăzi, din declarațiile și politica pe care Trump a dus-o în ultimele luni, ani?
Cristian Pîrvulescu: „Chiar declarația făcută aseară referitoare la războiul din Ucraina. Considerând că Biden este vinovat de războiul din Ucraina, ca și de atacaul Hamas din 7 octombrie, că nu este respectat nicăieri pe plan mondial, reitera ideea că îi va obliga pe cei doi – pe Zelenski și pe Putin – să facă pace și că va sprijini Ucraina doar în măsura în care Putin nu va participa la această încercare pe care o va face imediat. A sugerat înainte că o va face încă din perioada de transfer a mandatului. Știm foarte bine că asta înseamnă a sprijini punctul de vedere al Rusiei”.
Cristian Pîrvulescu: Capitolul economic este mai degrabă cel care va avea o influență esențială în alegerea președintelui
Cătălin Striblea: Pace în condițiile Rusiei – asta propune președintele.
Cristian Pîrvulescu: „În condițiie de acum. Condițiile de acum sunt în favoarea Rusiei, sunt împotriva tratatelor internaționale și vorbim numai despre unul din capitolele de politică externă pe care le-a avut în vedere. Nu contează foarte mult lucrul acesta în dezbaterea americană, ci mai degrabă capitolul economic este cel care va avea o influență esențial în alegerea președintelui”.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Shutterstock