Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat judecătorilor instituției să emită mandate internaționale de arestare pe numele premierului Israelului Benjamin Netanyahu, al ministrului israelian al Apărării, precum și asupra a trei lideri aparținând grupării teroriste Hamas. În ce îl privește pe Netanyahu, CPI precizează că acesta este vinovat de „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoate umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului din Gaza”. Despre liderii Hamas, CPI menționează că actele săvârșite de aceștia includ „luarea de ostatici, viol și alte acte de violență sexuală și tortură”. Cererea se referă la atacurile din 7 octombrie. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – politologul Cristian Pîrvulescu a spus că, dacă Benjamin Netanyahu va fi în cele din urmă arestat, decizia CPI va izola Israelul și mai mult de restul lumii, în timp ce Hamas va fi „câștigătorul politic al unui atentat terorist”. „Israelul nu a avut inteligența să gestioneze situația mai bine și este într-una din cele mai dificile situații din întreaga sa istorie”, a continuat profesorul Cristian Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu: „Israelul consideră că acționează în legitimă apărare și justificat, pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie a fost un atentat terorist împotriva unor civili”
Cătălin Striblea: Ne uităm la mandatul acesta. Sigur, el are semnificație simbolică, dar să zicem că e votat. Îl vedeți posibil, pus în aplicare? Domnul Netanyahu, ridicat cu cătușe la mână dintr-o țară europeană?
Cristian Pîrvulescu: „Să știți că în Israel, criticii lui Netanyahu vorbesc de opoziție, de critici în societatea civilă, toată lumea este consternată de acest mandat, pentru că se pune semnul egalității între Hamas și liderii aleși ai Israelului, care au îndeplinit o anumită misiune – cea militară în Gaza. Trebuie să spunem un lucru: Gaza nu este ocupată, nu a fost ocupată. Este ocupată de Hamas. Apropo de discuția de mai devreme, Salman Rushdie, care poate fi considerat un nume în privința conflictului dintre Israel și Hamas, mai degrabă neutru, spunea că a permite existența unui stat palestinian condus de Hamas este ca și când am considera că este firesc ca Afganistanul să fie condus de talibani.
Este o problemă foarte complicată, nu știu să vă răspund la această întrebare. Va fi o dezbatere în interiorul instanței penale internaționale, dar acest mandat a fost deja cerut de procuror și va trebuie să dea un răspuns. Evident că părerile sunt împărțite. Israelul consideră că acționează în legitimă apărare și justificat, pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie a fost un atentat terorist împotriva unor civili. Oamenii aceia erau oameni obișnuiți, care erau în casele lor și care au fost măcelăriți și arși pentru simplul motiv că erau israelieni. Nu se poate justifica o astfel de acțiune în niciun fel. De fapt, Hamasul a vrut să provoace acest răspuns militar al Israelului. Avea Israelul alternativă să nu răspundă militar? Din punctul meu de vedere, Hamasul este politic câștigător, chiar dacă liderii Hamas au fost și ei supuși aceluiași mandat de arestare internațională”.
Cristian Pîrvulescu: Se poate bănui că decizia CPI este antisemitism / „În momentul în care se va stabili că acel mandat este justificat, el va trebui pus în aplicare”
Cătălin Striblea: Este acțiunea Curții Penale Internaționale un gest antisemit, așa cum spune Israelul?
Cristian Pîrvulescu: „E foarte complicat de spus. Ar putea fi considerat și astăzi, atât timp cât sunt foarte mulți dintre cei care și acolo, și la CPI au o anumită orientare. Pe de altă parte, sunt niște fapte pe care le știți și dumneavoastră, și ascultătorii dumneavoastră, și acele fapte trebuie examinate. Este o realitate că sunt civili care au fost omorâți de intervențiile armatei israeliene. Știți, ONU în Gaza a redus semnificativ săptămâna trecută numărul de morți – a ajuns la 24.000. Oricum, sunt enorm de mulți. Pe de altă parte, însă, vă dau un exemplu, ca să înțelegeți că e vorba de o altă perspectivă pe care o au membrii Hamas. În urmă cu o lună și jumătate, armata israeliană a omorât copiii lui Ismail Haniyeh, care este liderul politic al Hamas și se află în Qatar. A omorât printr-o lovitură trei copii și mai mulți nepoți. Trei băieți. Băieții erau toți adulți și erau comandați militari Hamas. Haniyeh a apărut imediat la Al Jazeera și a spus, cred că citez destul de bine: <<îi mulțumesc lui Allah că mi-a făcut onoarea să am copiii și nepoții martiri>>. Este o perspectivă fanatică asupra acestui război. Va fi foarte dificil. Se poate bănui că este antisemitism. Președintele Biden spune că este inacceptabil. Dar pentru noi, statul român și pentru toate statele care recunosc autoritatea CPI, în momentul în care se va stabili că acel mandat este justificat, el va trebui pus în aplicare”.
Cristian Pîrvulescu: „Israelul va fi considerat un stat terorist” / „Hamas-ul este câștigătorul politic al unui atentat terorist”
Cătălin Striblea: Ce consecințe ar putea să aibă o astfel de măsură?
Cristian Pîrvulescu: „În ceea ce privește politica, deja Israelul era izolat… va fi și mai izolat. Va fi considerat un stat terorist, așa cum auzim destul de des. Va avea mai multe probleme. După cum vedeți, Hamas-ul este câștigătorul politic al unui atentat terorist. Israelul nu a avut inteligența să gestioneze situația mai bine și este într-una din cele mai dificile situații din întreaga sa istorie. Netanyahu este cu siguranță responsabil de continuarea acestui război din care nu se iese. Ați văzut, chiar opoziția din interiorul guvernului, chiar cel care este acuzat alături de el, vorbesc de ministrul Apărării, a cerut săptămâna trecută soluții privind Gaza și Cisiordania după terminarea operațiunilor militare, pentru că acestea ar trebui nsă se termine odată cu asaltul asupra Rafah”.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Shutterstock