Confidenţialitate

Cristian Pîrvulescu: “A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni”

“A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni

”Dacă, acum o jumătate de secol, în mai 1968, studenții revoltați din Paris scandau Alegerile, o capcană pentru imbecili! (Élections, piège à cons!), neputința lor de vota nu a schimbat lumea.

Câțiva ani mai târziu, Jean-Paul Sartre prelua ideea într-un articol din Les Temps modernes și scria, în ianuarie 1973, că votând substituim, odată în plus, puterea legală cu cea legitimă. Ori, prima este precisă, de o claritate aparent perfectă, atomizând alegătorii în numele votului universal.

A doua este încă embrionară, difuză, obscură ei însăși: ea face posibilă, doar pentru un moment, o vastă mișcare anti-ierarhică și libertariană care apare peste tot, dar nu este încă organizată.

Cât de actuală pare dilema sartriană! Dar, oare, chiar poți fi liber dacă nu votezi? Este chiar atât de stupid să te prezinți la vot? A vota nu este doar împlinirea unui abstract și alienant angajament civic, nu este doar prima și cea mai simpla modalitate de a acționa, ci este un mod de a fi împreună cu ceilalți, de a fi parte, fiind în același timp tu însuți. De ce să faci jocurile celor care vor să profite de absența ta pentru a-și face simțită apoi prezența lor insuportabilă? De ce ar fi inteligent să te dispensezi de cel mai accesibil mod de a influența destinul?”, transmite sudenților conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Duminică, 26 mai, între orele 7:00 – 21:00, sunt așteptați la vot toți cetățenii români care au împlinit 18 ani până în ziua votului, inclusiv.

În aceeași secție de votare în care votați pentru alegerile europarlamentare vă puteți exprima opțiunea și pentru referendumul convocat de președintele Klaus Iohannis.

Dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți vota la orice secție din țară sau străinătate pe lista electorală suplimentară. Duminică, dacă vă aflați în străinătate, puteți vota în aceleași secții organizate pentru europarlamentare și pentru referendum.

Dacă sunteți în localitatea de domiciliu va trebui să votați la secția unde sunteți arondați.

Pentru a vota duminică aveți nevoie de carte de identitate valabilă sau pașaport.

Pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, au drept de vot și cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European.