Confidenţialitate

Cristian Păun: „Acolo unde produci, ai venituri, poți consuma. Noi trăim pe caiet și pe datorie și pe o grămadă de iluzii, amanetând viitorul copiilor noștri” | VIDEO

Profesorul de economie Cristian Păun a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. Gapul de TVA pe care îl are România – care sunt motivele pentru care există această diferență mare între plătitorii de TVA și sumele încasate în realitate? Noile sisteme e-Factura și e-TVA – care sunt beneficiile și ce probleme reale rezolvă? Profesorul de economie Cristian Păun a explicat la Europa FM că studiile arată ca principală problemă fiscală în România gapul de TVA – „Încă nu știu dacă acolo nu e cumva o problemă legislativă”, a spus Cristian Păun. Despre e-Factura și e-TVA, Cristian Păun a afirmat că „Îi vizează tot pe cei care își plătesc taxele, tot pe cei care nu fac evaziune”. Cât despre amnistia fiscală, profesorul de economie a explicat că „S-a practicat și nu a avut rezultatele scontate. Noi avem deja un istoric, cred că este a patra amnistie fiscală din ultima perioadă. Ea arată câteva lucruri: în primul rând, arată un mod păgubos al statului de a-i penaliza rapid pe cei care nu-și plătesc taxele”.

Cristian Păun, despre gapul de TVA: „Încă nu știu dacă acolo nu e cumva o problemă legislativă”

„Eu nici acum nu sunt sigur dacă această problemă a gapului de TVA, care este una din problemele majore listate în studiile care vorbesc de evaziune fiscală în România – avem acolo, principala evaziune fiscală în România sau problemă fiscală în România o reprezintă acest gap de TVA.

Încă nu știu dacă acolo nu e cumva o problemă legislativă – adică, până la urmă TVA-ul este o taxă pe valoare adăugată care la nivel de companii se și încasează, se și plătește, companiile deducând TVA și plătind în final o diferență între TVA-ul încasat și TVA-ul de plată.

Sunt companii care deduc foarte mult TVA în continuare. Fac achiziții de mașini – nu neapărat având o legătură cu obiectul de activitate al firmei și au voie să-și deducă TVA-ul aferent acestui lucru și evident că îl deduc din ceea ce ar trebui să plătească statului conform facturilor pe care le au. Și atunci apare problema acestui gap de TVA – nu știu, repet, dacă este o problemă de legislație, o problemă internă de instituții care ar trebui să verifice și nu verifică. E clar o problemă”, a explicat Cristian Păun la Europa FM.

Cristian Păun, despre e-TVA și e-Factura: „Îi vizează tot pe cei care își plătesc taxele, tot pe cei care nu fac evaziune”

„Nu-mi pun mari speranțe în e-TVA și e-Factură, pentru că îi vizează tot pe cei care își plătesc taxele, tot pe cei care nu fac evaziune. Dimpotrivă, pentru cei cinstiți, mici, săraci, vai de ei e-TVA și e-Factura a reprezentat o mare bătaie de cap.

Dacă în timp rezolvăm probleme, să sperăm că se va mai ușura puțin pentru ei contabilitatea, raportatea cu statul, va deveni mai digitală. Și asta scade puțin costul, stresul raportării acestor taxe mai ales când vine vorba de cei micuți la început de drum. Dar ce facem cu cei care nu au facturi? Și ei sunt în piață. Aici ar trebui clar o luptă concertată între toate instituțiile.

Degeaba se luptă procurorul sau polițistul la firul ierbii să-i pândească pe contrabandiștii cu țigări care fac tot felul mișmașuri cu vameșii că dacă îi prind, ați văzut. I-au prins pe vameși că au făcut și au dres și a venit Justiția, procuratura care a fost incapabilă să instrumenteze dosarul s-au prescris faptele și până la urmă oamenii aceia sunt eliberați.

Chiar și când nu sunt eliberați, există o pagubă dovedită și statul nu o recuperează. Toți oamenii care pretind un salariu de la statul român și care sunt pe ștatele de plată ale românilor trebuie să răspundă maxim în fața cetățeanului”, a mai spus Cristian Păun la Europa FM.

Cristian Păun: „Această amnistie vine pentru că a simțit și fiscul, și Guvernul că economia începe să tușească. După ce au lovit-o doi ani de zile din toate direcțiile, acum și-au dat seama că nu mai crește economia”

Tudor Mușat: Ce șanse dați acestei amnistii fiscale, despre care se spune că va aduce niște miliarde bune la buget?

Cristian Păun: „Ea s-a mai practicat în România. S-a practicat și nu a avut rezultatele scontate. Noi avem deja un istoric, cred că este a patra amnistie fiscală din ultima perioadă. Ea arată câteva lucruri: în primul rând, arată un mod păgubos al statului de a-i penaliza rapid pe cei care nu-și plătesc taxele. […] Statul cumva gândește foarte păgubos, dar nu ține cont de istoric – poate omul și-a plătit 20 de ani contribuțiile și are acum o problemă de sănătate și îi scârțâie afacerea. Nu, toate sunt tratate după același calapod.

Statul, făcând treburile astea te poate împinge repede în insolvență. Și atunci, această amnistie poate se dorește a fi un fel de corecție. Dar din punctul meu de vedere, această amnistie vine pentru că a simțit și fiscul, și Guvernul că economia începe să tușească. După ce au lovit-o doi ani de zile din toate direcțiile, acum și-au dat seama că nu mai crește economia. 0-1%… mi-ar fi rușine, să fiu primul ministru al unei țări care crește cu 0-1% și să mai și vreau în continuare să fiu. Păi, cu așa performanță ar trebui să te ceri afară, să lași pe alții”.

Tudor Mușat: Vedeți foarte probabil scenariul unei creșteri de TVA la anul? Taxele de proprietate înțeleg că se vor mări oricum, pentru că ne cere Comisia Europeană sau asta e marota puterii în acest moment?

Cristian Păun: „Ei nu au ce să mai taxeze și acum pentru că vor crește mai multe taxe din nou, cum au mai făcut-o în ultimii doi ani, pentru că trebuie să crească jupuiala, nu vor pune toată jupuiala doar… politicianul nu o să-și asume răspunderea că el o face, ci o face pentru că cineva spune. Vor crește eși taxele pe proprietate. Din păcate, statul nu încasează foarte mult pe aceste taxe de proprietate”.

Cristian Păun: „Sunt și nedrepte taxele pe proprietate”

„Pentru că în România proprietățile au fost cumpărate din salarii, venituri deja impozitate și să mai vii acum să-l pui pe om ca în 10 ani să-și mai plătească încă o dată casa… vă dați seama ce nedreptate e acolo. Ca să nu mai vorbim de cei care își cumpără casele pe credit ipotecar, care oricum plătesc de două ori casa în 20 de ani pentru că suporte și faptul că nu au avut bani și i-a împrumutat banca. Și la mașini la fel… O să scadă foarte mult consumul pe credit”, a mai spus Cristian Păun.

Cristian Păun: „Impozitul progresiv este o iluzie că va aduce super sume de bani la bugetul statului într-o țară săracă. Ce să vii să impozitezi progresiv aici? Sărăcia?”

Tudor Mușat: Cât despre introducerea impozitului progresiv? Aici, PNL spune că se opune din răsputeri și dacă vom rămâne în continuare la guvernare cu PSD ne vom opune în continuare să nu se renunțe la cota unică.

Cristian Păun:Așa de tare s-au opus în ultimii doi ani încât ne-am încărcat de tot felul de taxe, mai ales pe cei care ar reprezenta teoretic bazinul electoral al liberalismului în România. Ei au fost loviți sistematic de această coaliție. Impozitul progresiv este o iluzie că va aduce super sume de bani la bugetul statului într-o țară săracă. Ce să vii să impozitezi progresiv aici? Sărăcia? Nu va fi o soluție, dar ea e vândută pentru că cumva guvernul vrea să creeze această impresie că are o soluție magică și dacă o scoate va rezolva toate problemele. Nu mai e nici cazul, nici timpul, nici contextul să se aplice o singură măsură”.

Cristian Păun: „Acolo unde produci, produci, ai venituri, poți consuma. Noi trăim pe caiet și pe datorie și pe o grămadă de iluzii, amanetând viitorul copiilor noștri”

„Pe lângă faptul că se restrânge paleta de măsuri de intervenție, marea problemă este că multe dintre aceste măsuri devin disperate. Începi să acționezi la disperare, asta trebuie să evităm. Trebuie s ă avem în continuare o abordare strategică, principială, să vizăm termenul lung, orizontul din față. Dacă tu vâslești doar pentru următorul și nu te uiți unde e linia orizontului și ieșirea din furtună ai o problemă. […] Din tigrul Europei am început să mieunăm. Pentru că modelul de dezvoltare al României nu este unul sustenabil. Noi creștem, apoi ne prăbușim. Iar creștem, iar ne prăbușim. Treaba asta nu poate duce la dezvoltare.

Mai bine ai o creștere sustenabilă, durabilă, bazată pe ce contează: mediul privat – cât timp mediul privat înflorește, cât timp România este raiul afacerilor, raiul producției, valorii adăugate din toate domeniile, va deveni și raiul educației, inovației, raiul bunăstării. Acolo unde produci, produci, ai venituri, poți consuma. Noi trăim pe caiet și pe datorie și pe o grămadă de iluzii, amanetând viitorul copiilor noștri”, a mai spus Cristian Păun la Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Păun, despre amnistia fiscală: Statul român recunoaște că nu mai poate încasa acele impozite, adică economia merge prost | AUDIO