Confidenţialitate

Cristian Păun, despre raportul Comisiei Europene privind politicile fiscale în România: „Modelul actual de guvernare pe care îl are România este unul care nu pune accentul pe acești bani europeni” | AUDIO

Profesorul de economie Cristian Păun a explicat în matinalul „Deșteptarea” că România este într-un mare pericol. Dacă țări ca Italia și Franța au fost avertizate de Comisia Europeană și au primit și ele rapoarte ce privesc politicile fiscale, diferența dintre ele și România este că „din fericire pentru ele, ele sunt la prima abatere, la avertisment. Noi am trecut o dată de acest avertisment”, a explicat Cristian Păun. Profesorul de economie a mai explicat în „Deșteptarea” că „pe termen scurt, avem toate șansele să intrăm într-un colaps, într-o mare incapacitate de plată similar Greciei”.

România se confruntă cu un deficit bugetar aproape de 7 procente, arată ultimul raport al Comisiei Europene. Statul român trebuie să facă reforme și să înăsprească politica fiscală.

Profesorul de economie Cristian Păun: „Modelul actual de guvernare pe care îl are România este unul care nu pune accentul pe acești bani europeni”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Suntem azi într-un mare pericol și țări ca Italia sau Franța au fost avertizate ca și noi zilele acestea de către Comisia Europeană, dar din fericire pentru ele, ele sunt la prima abatere, la avertisment. Noi am trecut o dată de acest avertisment, ne-am angajat prin 2021 că o să reducem deficitul post-pandemie și imediat în anul următor neam bătut joc de aceste angajamente. Modelul actual de guvernare pe care îl are România este unul care nu pune accentul pe acești bani europeni. Nu-i interesează pe politicienii români acest lucru”, a explicat Cristian Păun.

Cristian Păun: „Pe termen scurt, avem toate șansele să intrăm într-un colaps, într-o mare incapacitate de plată similar Greciei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O dată că nu ne reformăm, nu ne modernizăm – asta ar fi prima problemă. Poate cu o perspectivă mai pe termen lung. Dar, pe termen scurt, avem toate șansele să intrăm într-un colaps, într-o mare incapacitate de plată similar Greciei.

Înseamnă tăieri masive de salarii, ajustare drastică în sectorul bugetar, concedieri masive. Și o bună perioadă de timp – 2, 3, 4 ani – în România se va plăti costul acestui PIB de băgat capul în pământ sau în nisip ca struțul”, a mai spus Cristian Păun.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: RAPORT. Comisia Europeană, despre situația României: Dezechilibre excesive și un deficit bugetar de aproape 7%. Recomandările CE pentru statul român | AUDIO | DOCUMENT