Confidenţialitate

Cristian Păun, despre proiectul de rectificare bugetară: Au luat bani de la investiții și i-au alocat pentru creșteri de salarii / Cel mai dezastruos eșec este că nu absorbim bani europeni | AUDIO

Rectificarea bugetară pe care Guvernul urmează să o aprobe nu este nicidecum pozitivă, în condițiile în care deficitul bugetar se aproapie de 7 la sută, spun specialiștii. În emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM, profesorul univeristar Cristian Păun de la Academia de Studii Economice a explicat că guvernul ia bani de la investiții pentru a asigura plata salariilor și a amintit că joi, 19 septembrie, România a împrumutat de pe piețele externe o sumă uriașă, de aproape 5 miliarde de euro.

Profesorul univeristar Cristian Păun: „E cale sigură spre faliment”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vedem o rectificare care se dorește, vezi Doamne, pozitivă. Ea n-are cum să fie pozitivă având în vedere că noi suntem pe deficit pe datorie, adică pe un mare minus. Cum să fie pozitivă? Au luat bani de la investiții. Pentru că nu au absorbit fonduri europene, nu au ce să cofinanțeze. Îi alocă acum pentru creșteri de salarii. Ducem pur și simplu bani care ar trebui să cofinanțeze modernizarea României spre salarii în sectorul bugetar. E cale sigură spre faliment”, a spus profesorul Cristian Păun în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM.

În proiectul de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor, este luată în calcul o creștere economică de 2,8 la sută, revizuită în scădere față de estimările de la începutul anului, însă chiar și așa cifrele nu reflectă realitatea. Băncile prognozează o creștere de 1,3, cel mult 1,9 la sută la sfârșitul anului, mai spune profesorul de economie Cristian Păun.

Profesorul univeristar Cristian Păun: Există „un supraoptimism în continuare, din păcate tot în defavoarea românilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Acea estimare super optimistă, ca de obicei, a Consiliului de Prognoză, care e format din oameni numiți politic, a dat 2,8. Prognozele băncilor sau ale asociațiilor profesionale dau undeva către un 1,3, maxim 1,9 către 2 pe tot anul. Aici este cumva un supraoptimism în continuare, din păcate tot în defavoarea românilor. Românii fiind de fapt mințiți, nu li se prezintă realitatea”, a mai spus profesorul Cristian Păun.

Profesorul Cristian Păun a vorbit și despre soluții în astfel de situații și a amintit de absorbția de fonduri europene care lasă de dorit în cazul României:

Profesorul univeristar Cristian Păun: „Cel mai dezastruos eșec îl constituie faptul că nu absorbim bani europeni”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Tratamentul înseamnă niște măsuri absolut logice care ar trebui să înceapă cu cheltuielile, cu modernizarea, cu digitalizarea României și abia la urmă să vii cu vreo idee de creșteri de taxe. Pe microîntreprinderi au încasat mai puține taxe. Păi, normal, după ce au crescut taxele pe microîntreprinderi e un efect absolut logic. Nici evaziunea fiscală nu se ia foarte bine. Eșec pe toată linia. Dar cel mai dezastruos eșec îl constituie faptul că nu absorbim bani europeni. Încă n-avem tranșa a treia, și așa diminuată semnificativ, aproape la jumătate, în condițiile în care sunt țări care au terminat cu tranșa a cincea”, a subliniat profesorul de economie.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, cei mai mulți bani merg către Ministerele Finanțelor, Transporturilor, Educației și Sănătății. Pierd sume de bani ministerul Economiei, precum și cele două camere ale Parlamentului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prima rectificare bugetară din 2024, anunțată de Guvern. 4 ministere-cheie ar urma să beneficieze de fonduri suplimentare | AUDIO