Produsul Intern Brut (PIB) al României a atins cel mai mare nivel din istorie: 1600 de miliarde de lei în 2023, arată datele Institutului Național de Statistică. Potrivit acestor cifre, România ajunge a 12-a putere economică din Europa, după Danemarca și înaintea unor țări precum Cehia, Finlanda sau Portugalia. Profesorul universitar Cristian Păun de la Academia de Studii Economice a spus în emisiunea „Deșteptarea” că acest Produs Intern Brut nu este sustenabil, deoarece nu se bazează pe producția internă, ci pe împrumuturi, iar riscurile pentru economie sunt foarte mari.
Cristian Păun: „PIB-ul acesta umflat nu este sustenabil. La prima pală de criză cădem”
„Problema mare la acest PIB este că el se formează pe o datorie consistentă. Se formează cu deficite excesive în spate. Se formează cu inflație în spate. Se formează concentrat în jurul Bucureștiului, într-o proporție foarte mare. Se formează preponderent în urban, deci vorbim despre un PIB dezechilibrat. Este clar că sunt doar niște afișe electorale. Seamănă cumva cu acele anunțuri triumfaliste pe care le făcea Ceaușescu despre producția agricolă din România și noi muream de foame. PIB-ul acesta umflat nu este sustenabil. La prima pală de criză cădem. Și s-a mai întâmplat treaba asta și în 2009, 2010 când ne-am prăbușit cel mai mult din Europa de Est”, a explicat profesorul universitar Cristian Păun.
Profesorul de economie Cristian Păun atrage atenția că după acest an electoral, românii se vor confrunta cu majorări de taxe și impozite
„Anul acesta este anul în care noi trăim pe caiet. De fapt, Guvernul ne îndeamnă să trăim pe caiet, iar anul viitor va veni cu caietul și va trece pe la fiecare dintre noi și ne va spune să-i plătim datoriile. Că, de fapt, aceste datorii nu sunt ale noastre. Și ne va crește TVA-ul foarte probabil – este cea mai comodă, din punct de vedere tehnic, măsură. Și foarte probabil să ne șicaneze cu impozitul acela pe venit – îl cresc la 16%, fie îl fac progresiv. De asta este foarte important rezultatul alegerilor, mai ales rezultatul alegerilor parlamentare”, a mai explicat Cristian Păun.
Sursa foto: Shutterstock