Noul impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru sectorul bancar este nedrept și îi va afecta pe oamenii obișnuiți care iau credite ipotecare, spune profesorul de economie Cristian Păun. Invitat în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM, Cristian Păun atrage atenția că măsura gândită de Guvern – impozitul suplimentar pe cifra de afaceri, pe lângă ce pe profit – va avea impact de termen lung.
Cristian Păun: „S-a mai pus încă un impozit paralel. Din punctul meu de vedere, acest impozit se va vedea în dobândă. Mai puțin, mai mult… va fi acolo”
„Este important, dacă stăm să facem un calcul pe 30 de ani. Mergând pe un credit pe 30 de ani la care tu ai o rată și admițând că acest impozit va rămâne acolo o perioadă îndelungată este un impozit. Plus că este și un impozit nedrept până la urmă pentru că băncile plătesc impozit pe acest profit care este diferența dintre dobânda de la credite și dobânda de la depozite. Adică ele dau 16% oricum pe această diferență dintre cele două dobânzi. Cu alte cuvinte, s-a mai pus încă un impozit paralel. Sunt foarte mulți care și-au cumpărat o casă prin credit ipotecar. Deci, din punctul meu de vedere, acest impozit se va vedea în dobândă. Mai puțin, mai mult… va fi acolo”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun.
În același timp, taxarea suplimentară a băncilor va crea un efect în lanț, generând probleme atât celor care vor să se împrumute, cât și în sectorul de construcții care, spune Cristian Păun, oricum este afectat de eliminarea facilităților pentru angajați.
Cristian Păun: „Va fi lovit sectorul construcțiilor”
Odată cu noua lege, angajații din construcții vor plăti contribuția la sănătate.
„Avem în același timp credite care se iau pentru apartamente. În momentele în care dobânzile sunt și așa mari și acum impozitate, oamenii se vor gândi de două ori dacă să facă un credit. Ceea ce înseamnă că va fi lovit sectorul construcțiilor. Cei care lucrează în construcții oricum sunt loviți acum pentru că se introduc niște contribuții suplimentare care erau scoase și, din punctul meu de vedere, corect, dar poate ar fi trebuit să o facem gradual nu brusc. Deci, sunt loviți cei din construcții pe zona de finanțare a proiectelor lor, pe partea de contribuții și mai crește și salariul minim”, a mai explicat Cristian Păun.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti pentru 2023 și 2024 | AUDIO