Confidenţialitate

Cristian Păun expune cele 3 motive pentru care nu vom atinge ținta de deficit promisă de Guvernul Ciolacu | VIDEO

Profesorul de economie Cristian Păun a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei”, unde a explicat că „ne-ar trebui în jur de 70 și ceva de ani ca să absorbim toți banii din PNRR”, deși programul se încheie în 2026. Mai mult, profesorul de economie a spus că „foarte probabil avem acest efect al creșterii naturale a economiei românești care în ciuda tuturor barierelor continuă să prospere și avem această creștere pe datorie”. În ceea ce privește deficitul prognozat de noul Guvern al României – condus de Marcel Ciolacu – Cristian Păun a expus cele trei motive pentru care nu vom atinge deficitul menționat în programul de guvernare.

Tudor Mușat: Programul de guvernare despre care noi vorbim proiectează un PIB de 1779 de miliarde de lei la anul față de 1591 real anul acesta – în ce măsură poate fi susținută această creștere, mai ales că PNRR-ul care ne-ar aduce niște bani este întârziat cu multe de luni la unele jaloane foarte importante. Pe ce se bazează această creștere? Este realistă?

Cristian Păun:Am văzut și cred că ați văzut și dumneavoastră acea cifră fenomenală care arată că am absorbit 1 și ceva la sută din PNRR. Și că ne-ar trebui în jur de 70 și ceva de ani ca să absorbim toți banii din PNRR”.

Tudor Mușat: El trebuind să se închidă în 2026…

Cristian Păun: „Eu nu mi-am făcut niciodată vreo speranță că vom fi foarte eficienți în absorbția acestor fonduri pentru că aveam deja experiența și istoria fondurilor trecute, iar aceste fonduri sunt mai dificile decât fondurile normale – între ghilimele – ale Uniunii Europene în sensul că vin și cu reforme. Te condiționează de reforme.

Când nu am avut atâtea reforme a fost cu vaiet, dar acum când trebuie să mai și reformăm sistemul. Deci eu nu sunt foarte optimist cu privire la aceste fonduri că vor intra și că vor contribui. Din păcate, da, ele contribuie foarte mult la formarea PIB-ului azi și sunt o resursă foarte importantă e care nu ar trebui să o ratăm.

Noi nu ar trebui să facem reforme că ne dă Uniunea Europeană bani, nu ar trebui să fim deloc în întârziere. Ar trebui să fim înaintea timpurilor și condiționalităților impuse de PNRR, pentru că acele reforme sunt într-adevăr benefice pentru noi toți, pentru români”.

Cristian Păun: „Foarte probabil avem acest efect al creșterii naturale a economiei românești care în ciuda tuturor barierelor continuă să prospere și avem această creștere pe datorie”

„Dar ca să revenim la PIB: nu mă miră. Să știți că nu este o tehnică nouă. PSD a mai folosit și specialiștii din PSD au mai folosit această tehnică de umflare a PIB-ului potențial cu pompa […] Greu de spus de unde îi faci rost că nu vin nici investitori din România extraordinar de mulți să producă aici.

Eu sunt pesimist. Foarte probabil avem acest efect al creșterii naturale a economiei românești care în ciuda tuturor barierelor continuă să prospere și avem această creștere pe datorie – deficit și datorie.

Vă dați seama că dacă statul nu are resurse și se împrumută ca să mai asfalteze prin Anghel Saligny nu știu ce ulicioare o firmă din România cumpără utilaje, materii prime, le transformă în asfalt și astea apar undeva în PIB-ul României toate pe datorie și deficit excesiv. Și așa crește România”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun la Europa FM.

Cristian Păun, despre cele trei motive pentru care nu vom atinge deficitul bugetar promis de Guvernul Ciolacu

Tudor Mușat: Programul promite un deficit de doar 4,4% din PIB anul acesta și 2,95% pentru anul viitor.

Cristian Păun: „Exclus, iar explicațiile sunt trei:

  1. Toate aceste manifestări de stradă (profesori, Sănătate, poliție și așa mai departe) – toate s-au soldat cu creșteri salariale;
  2. Gaura de la buget crește în continuare. Economia încetinește și toată lumea observă asta și pe parte de consum și pe parte de producție industrială. Scad comenzile din afară, pentru că și în afară sunt lucrurile destul de complicate și vedem că nu se mai încasează în ritmul pe care ANAF l-a autoimpus;
  3. Odată cu gaura de la buget și creșterile salariale apar voucherele – această sarabandă de bani din elicopter care trebuie să fie dați repede și aruncați repede în populație pentru că vine votul”.

Mesajul profesorului de economie pentru români: Nu vă schimbați atitudinea, în ciuda programului de guvernare optimist. Rămâneți prudenți

„Eu le spun oamenilor să fie prudenți, pentru că acest program de guvernare populist se aplică într-un context foarte sensibil și intern și internațional. Și atunci, chiar dacă vine Guvernul și oferă acest supra-optimism prin acest program de guvernare, nu vă schimbați atitudinea, rămâneți prudenți. Și în ceea ce privește cheltuielile pe care le faceți, economisiri și investițiile pe care le faceți. Și fiți foarte atenți, în alertă tot timpul și conectați într-adevăr la tot ce înseamnă știri economice”, a spus profesorul de economie Cristian Păun.

Urmăriți aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: DIICOT Ploiești a destructurat o schemă piramidală construită pe criptomonede | AUDIO