Liderul Partidului Social Democrat – Marcel Ciolacu – a anunțat noul mod în care viitoarea guvernare va colecta taxele și a propus suprataxarea capitalului și reducerea contribuțiilor de muncă. Prin urmare, există posibilitatea să apară taxa de solidaritate sau impozitarea pe cifra de afaceri a marilor companii din România. Profesorul de economie Cristian Păun, invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”, a explicat la Europa FM că nu există taxă „care să poată fi izolată strict la nivelul unei categorii de contribuabili”.
Mai mult, Cristian Păun a spus că atunci „când vorbim despre o afacere, ar trebui impozitat profitul pentru că acela reprezintă valoarea pe care o adaugă antreprenorul prin munca lui”. În plus, profesorul de economie a explicat că „statul încasează 41% din veniturile fiscale sub formă de TVA, dar prin defalcări de TVA și alte regularizări ajunge la aproape 21%. Adică pierde jumătate din TVA. Aici se poate lucra, nu să vii cu o nouă taxă”. Despre primele efecte, dar și despre cum promovează statul noile taxe, află din articolul de mai jos.
Propunerea PSD are două paliere:
- Suprataxarea sau impozitarea marilor companii din România cu 1% pe cifra de afaceri;
- Li se promite angajaților din România că va exista o reducere a taxării pe muncă, o scădere de până la 15%.
Marcel Ciolacu: „Ceea ce plătește capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurențial corect este ca legislația să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile… capitalul românesc… plătesc minimum 1% din cifra de afaceri aunci mergem cu 1% pentru toată lumea. Sunt concurentul dumneavoastră – de ce să am eu o legislație mai favorabilă și dumneavoastră nu”.
Reporter: Taxa de solidaritate despre care ați vorbit și public – au încercat să o introducă. Au încercat să o introducă, au fost discuții despre ea în 2017 – Liviu Dragnea încerca să o introducă atunci. În 2021, UDMR a propus în momentul în care ați intrat la guvernare împreună; de fiecare dată a fost criticată de mediul de afaceri și a fost respinsă atât de PNL, cât și de președintele Klaus Iohannis. De ce credeți că de data aceasta va accepta?
Marcel Ciolacu: „Înseamnă că avem niște argumente mai bune”.
Reporter: Credeți că o să accepte de această dată PNL?
Marcel Ciolacu: „Vom vedea. De aceea facem politică, să avem negocieri”.
Cristian Păun: „Nu există taxă care să poată fi izolată strict la nivelul unei categorii de contribuabili”
„Până la a ajunge la ideea de utilitate, haideți să luăm din interviu cuvântul <<corectă>>. Taxarea corectă, un nivel de taxare corect este foarte greu de stabilit și, în general, corectitudinea unei taxe o stabilești în funcție de ceea ce primești de acea taxă.
Tu degeaba vii cu un nivel – mai mic, mai mare scos din pălărie – de taxare dacă de acele taxe nu oferi mare lucru celui care plătește această taxă. O altă idee pe care vreau să o fixez este că nu există taxă care să poată fi izolată strict la nivelul unei categorii de contribuabili”, a explicat profesorul de economie Cristian Păun la Europa FM.
Cristian Păun: „Când vorbim despre o afacere, ar trebui impozitat profitul pentru că acela reprezintă valoarea pe care o adaugă antreprenorul prin munca lui”
„El se referă, de fapt, la întreprinderile mici și mijlocii care plătesc acel impozit pe cifră de afaceri, care este un impozit nedrept. În general, când vorbim despre o afacere, ar trebui impozitat profitul pentru că acela este valoarea pe care o adaugă antreprenorul prin munca lui. Este diferența între veniturile lui și cheltuielile lui.
Sigur că tu, privind din avion mediul de afaceri și necunoscându-l la firul ierbii, poți să vii să spui că sunt umflate costurile […] și nu rămâne foarte mult în profit pe care să-l impoziteze statul. Dar ideea este că are dreptul să facă treaba aceasta. Și doi, el este pus sub presiunea falimentului dacă exagerează cu niște cheltuieli oricare ar fi acestea”, a adăugat Cristian Păun.
Cristian Păun, despre multinaționalele care mută profitul în alte țări: „Nu am văzut nicio anchetă consistentă sau un studiu făcut de Ministerul de Afaceri. Este o legendă, dar nu e dovedită de date”
„Da, există problema prețurilor de transfer, adică există aceste achiziții intragrup care se fac, dar care sunt azi verificabile după metodologii agreate la nivel internațional și dacă ai o instituție puternică – cum ar fi Consiliul Concurenței – acestea se pot verifica și orice suspiciune de preț de transfer – adică de profit micșorat aici semnificativ de mult și mutat în altă parte – poate fi destul de ușor de demonstrat și poate fi scos în față. Asta nu am văzut. Nu am văzut nicio anchetă consistentă sau un studiu făcut de Ministerul de Afaceri care să arate că regula este că foarte multe companii străine, multinaționale de aici scot banii. Este o legendă, dar nu e dovedită de date”, a mai explicat Cristian Păun.
De ce este mai important și mai avantajos pentru stat să ia 1% din cifra de afaceri decât 16% din profitul unei companii cum e Dacia sau companii de telecomunicații?
„Pentru că își fac două calcule greșite, părerea mea. Ei spun așa – <<este mai avantajos pentru că nu declară profitul aici și umflă cheltuielile foarte mult și este mai avantajos să taxăm cifra de afaceri pentru că în anumite momente sectoarele nu sunt profitabile din diferite motive și atunci noi oricum o să încasăm niște bani pe baza vânzărilor pe care aceste companii le fac>>”, a mai explicat profesorul de economie la Europa FM.
Cristian Păun: „Statul încasează 41% din veniturile fiscale sub formă de TVA, dar prin defalcări de TVA și alte regularizări ajunge la aproape 21%. Adică pierde jumătate din TVA. Aici se poate lucra, nu să vii cu o nouă taxă”
Dar contraargumentele sunt foarte simple:
„Noi avem deja o taxă care se aplică pe cifra de afeceri – TVA și nu e mică – 19%. Ea este pe valoare adăugată, dar la consumatorul final – eu, dumneavoastră când cumpărăm bunul final – aceea este o taxă pe cifra de afaceri. De ce ar trebui să mai introduci încă o taxă suplimentară pe cifra de afaceri când deja ai TVA?
Și unde oricum ai niște probleme, pentru că dacă ne uităm la defalcările de TVA, statul încasează 41% din veniturile fiscale sub formă de TVA, dar prin defalcările de TVA și alte regularizări ajungi în final ca ponderea TVA-ului în veniturile fiscale să fie undeva la 21% – adică pierde cam jumătate din TVA prin diferite defalcări, exonerări… Aici ar trebui de fapt să se poată lucra, nu să vii cu o nouă taxă pe care o numești tu de solidaritate”, a spus Cristian Păun.
Cristian Păun: „Măsura e ciclică. Când intrăm în criză, profitul companiilor scade. Dacă continui să extragi resurse pentru bugetul statului din companii care nu o duc foarte bine în recesiune, adâncești criza”
„Măsura, din punctul meu de vedere, este și foarte ciclică – atunci când intrăm în criză, teoretic, profitul oricărei companii – când economia se află în criză – scade și atunci tu menții o taxare pe cifra de afaceri, dar companiile multe sunt pe pierdere, pe minus, în recesiune, dar tu continui să extragi resurse pentru bugetul statului din companii care nu o duc foarte bine în recesiune, adică adâncești criza. Acesta este un alt argument pentru care ar trebui să evităm așa ceva”, a explicat Cristian Păun.
Care ar fi printre primele efecte?
1 – Taxa este ușor de pus în preț
„Este o taxă foarte ușor de pus în preț. Când eu vin și primesc o astfel de taxă din partea statului român, primul imbold este să pun în preț această taxă. De aceea spun că nu o poți izola strict la nivelul antreprenorilor – cu siguranță, mult din această taxă va intra în prețul cu care noi cumpărăm bunuri și servicii din piață”, a spus profesorul de economie Cristian Păun.
2 – Migrația companiilor
„Al doilea efect, da, pentru că întotdeauna aceste regimuri fiscale sunt analizate mai ales de către companiile multinaționale în termeni comparativi cu alte țări, țările din jur. Și noi nu avem un regim foarte prietenos, ci tot umblăm la el. Problema la noi este și că este haotic – peste noapte venim cu tot felul de măsuri pe care nu le discutăm, nu le anunțăm, nu le vedem efectele, nu le fundamentăm și așa mai departe”, a adăugat Cristian Păun.
Cristian Păun: „Să nu uităm că majorarea contribuției la sănătate a fost făcută tot de către cei care azi plâng de mila celor cu salarii mici”
„Iar legat în modul în care le vindem, statul încearcă să găsească o temă lacrimogenă în spatele unei taxări suplimentare. Aici au venit cu ideea <<O să scădem contribuțiile la sănătate, dar nu la toate salariile, ci la cele mici și foarte mici>>. Acolo este foarte puțin de scăzut, de pierdut.
Să nu uităm că majorarea contribuției la sănătate a fost făcută tot de către cei care azi plâng de mila celor cu salarii mici acum 4-5 ani – ei au mărit contribuia la 15%, deci acum o scădem, dar de fapt doar pentru unii și cu o taxă de solidaritate în spate”, a mai explicat profesorul de economie Cristian Păun la Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea